Gaburici cere MAI-ului să nu-l scape pe ShorPrim-ministrul Chiril Gaburici a solicitat supravegherea strictă a lui Ilan Shor, pentru a exclude plecarea din țară a acestuia.  Solicitarea a fost adresată Ministerului Afacerilor Interne, la ședința operativă a Cabinetului de miniștri din această dimineață, care s-a desfăşurat la Ministerul Justiţiei.  

„Domnule ministru Balan, în presă au apărut informații precum că Ilan Shor ar putea părăsi țara. Dat fiind faptul că omul de afaceri este învinuit în dosarul penal deschis pe marginea delapidărilor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, vă rog, în perioada în care Shor se află în arest la domiciliu, să intensificați monitorizarea locuinței acestuia, astfel încât să nu ne pomenim în situația că a dispărut din țară și nu poate fi găsit. La moment, situația din sistemul financiar-bancar este extrem de importantă pentru țară. De aceea, nu ne putem permite nici un fel de eroare de sistem în acest caz”, a subliniat Premierul Chiril Gaburici.

Săptămâna trecută, după ce șeful Centrului Național Anticorupție a declarat, în plenul Parlamentului, că o parte din banii dispăruți din bănci s-ar afla, sub anumite forme, în investițiile care au loc în Aeroportul Internaținal Chișinău, Prim-ministrul a solicit convocarea de urgență a unui grup de lucru interdepartamental, care să prezinte un raport privind posibilele încălcări la aeroport.

Grupul interdepartamental, coordonat de către Centrul Național Anticorupție, în comun cu Autoritatea Aeronautică Civilă, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor urmează să prezinte Guvernului, până la sfârșitul acestei săptămâni, o analiză complexă a situației privind posibilele încălcări la aeroport, să identifice dacă există sau nu încălcări, care sunt ele și cine se face vinovat.

Curtea de Apel va examina astăzi recursul procurorilor anticorupţie privind anularea încheierii Judecătoriei Buiucani prin care s-a dispus plasarea în arest la domiciliu a lui Ilan Shor, învinuit pentru gestionarea frauduloasă a băncii, în perioada noiembrie 2014. Procurorii au cerut schimbarea măsurii de reprimare din„arest la domiciliu” în „arest” pentru 30 de zile în izolator.

Îngrijorarea premierului Chiril Gaburici ar putea avea la origini dispariția fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc, și a fostului polițist Ion Perju, condamnați pe rând în dosarul evenimentelor din 7 apirlie 2009. Cei doi au plecat chiar din sala de judecată, fără să aștepte sentința, după care n-au mai putut fi găsiți chiar dacă sunt anunțați în căutare. Papuc ar urma să facă patru ani de închisoare, iar Perju zece, ambii cu executare. 

Sursa : deschide.md