Oferte de munca dubioase O grupare internationala recruteaza transnistreni pentru trafic de refugiati pe mare

Schema unui grup criminal internațional, care recrutează oameni prin intermediul internetului cu scopul de a transporta ilegal pe cale maritimă refugiați din Orientul Mijlociu spre Europa, a fost deconspirată de așa-zisul Minister al Securității de Stat (MSS) din Transnistria.

Mai mulți cetățeni au căzut în capcana escrocilor, care plasau anunțuri tentante despre locuri de muncă cu salarii de la 7.000 de dolari. În cadrul măsurilor de investigație, MSS a indentificat cel puțin patru cazuri în care transnistreni au plecat în Turcia.

 

Oferte de munca dubioase O grupare internationala recruteaza transnistreni pentru trafic de refugiati pe mare

Aceștia, fiind în căutarea unui loc de muncă plătit, plecau peste graniță în pofida riscurilor și potențialului pericol care-i aștepta. Timp de 5 zile, absolveau un curs scurt de gestionare a unei ambarcațiuni pe apă, după care membrii grupării îi trimiteau în „voiaj”.

„Așa-zișii angajați trebuiau să transporte refugiați pe ambarcațiuni arhipline prin largul mării spre Italia. Evident că, fără a avea experiență în domeniu, transportatorii și pasagerii erau supuși pericolului. Pe organizatorii acestui trafic ilegal puțin îi interesa soarta oamenilor, adică dacă ajugeau sau nu, într-un final, în Europa.

În schimb, pentru fiecare cursă ei primeau circa 240.000 de euro (câte 6.000 de euro de persoană), prețul unei ambarcațiuni, care de altfel putea să se scufunde, fiind de circa 14.000 de euro”, se menționează în comunicatul emis de MSS.

Potrivit informațiilor colectate până în prezent, până la 30% de ambarcațiuni nu ajung pe malul Italiei, fiind date dispărute zeci de persoane. Cei care sunt norocoși și ajung la destinație, de regulă, sunt reținuți de autoritățile locale și condamnați la închisoare.

Actualmente, un transnistrean așteaptă prima ședință de judecată în unul din izolatoarele din Italia. Bărbatul este învinuit de complicitate la organizarea migrației ilegale. Un alt transnistrean, locuitor al satului Popencu, raionul Rîbnița, de pe data de 3 iunie nu și-a mai contactat rudele, fiind în lista celor dați dispăruți.

MSS a mai stabilit că, la moment, doi transnistreni se află pe teritoriul Turciei, așteptând comanda membrilor grupării pentru a ieși în mare. Au loc măsuri speciale pentru a-i readuce în țară.

Totodată, cetățenii sunt avertizați să fie vigilenți și să ignore anunțurile dubioase cu oferte de muncă în străinătate. De regulă, astfel de cazuri se sfârșesc fie cu o tragedie, fie cu o sentință de condamnare.

„Dacă rudele sau prietenii dumneavoastră sunt implicați în asemenea cazuri de escrocherie sau dețineți o anumită informație importantă pentru anchetă, anunțați imediat oamenii legii”, se mai menționează în comunicat.

Oferte de munca dubioase O grupare internationala recruteaza transnistreni pentru trafic de refugiati pe mare

 

Oferte de munca dubioase O grupare internationala recruteaza transnistreni pentru trafic de refugiati pe mare

De menționat că, potrivit Frontex, agenția europeană pentru gestionarea cooperării operative dla frontierele externe ale statelor membre UE, Spania, Italia și Grecia sunt în topul listei de țări spre care se îndreaptă refugiații. În primele șapte luni din 2018, în total, acolo au ajuns 55.000 de refugiați, jumătate din numărul celor veniți în primele șapte luni a anului trecut.

Poliţia de Frontieră din Republica Moldova şi Agenţia Frontex colaborează în baza unui Aranjament de lucru, semnat în august 2008. Odată cu semnarea acestui document a fost lansată cooperarea oficială între cele două instituţii, precum şi dezvoltarea graduală a acesteia.

La noi în țară, organizarea migrației ilegale se pedepsește, în conformitate cu art 362¹ din Codul Penal, cu amendă de până la 67.500 de lei sau cu închisoare de până la 7 ani pentru persoane fizice și cu amendă de până la 300.000 de lei sau cu închisoare de până la cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pentru persoane juridice.

Victima migraţiei ilegale este absolvită de răspundere penală pentru faptul intrării, şederii, tranzitării ilegale a teritoriului statului sau al ieşirii de pe acest teritoriu, precum şi pentru faptele de deţinere şi folosire a documentelor oficiale false în scopul organizării migraţiei sale ilegale.

Sursa: realitatea.md