La doar 10 minute de Boston, în orașul Newton, doi tineri moldoveni deschid ușile unui nou restaurant – un alt loc unde moldovenii din S.U.A. își pot alina dorul de casă. Restaurantul se numește Moldova și este afacerea unui cuplu de moldoveni stabiliți în Statele Unite.

Sandra și Artur Andronic sunt cei care de mai bine de un an muncesc la bazele noului Restaurant Moldova din Boston, transmite Agora cu referire la initiativa.net.

FOTO. „Americanii stau în coadă”! Cine sunt tinerii moldoveni care au deschis restaurantul „Moldova” în Boston

 

Povestea acestui proiect a început de la faptul că, după ce și-a făcut studiile aici, tânărul Artur Andronic, a rămas fascinat de ideea de a-și construi un viitor alături de Sandra în America. După ce și-a finisat studiile, Artur a intrat în posesia restauratului italian Maria di Napoli, afacere pe care a închis-o pentru a petrece o perioadă în Moldova. Cu toate acestea, tinerii deja planificau să revină în S.U.A. și să repornească restaurantul italian, mai ales că mulți sugerau că „zona respectivă este una de italieni și că altfel de afaceri ar avea puține șanse de supraviețuire”. Cu alte cuvinte, planul unui restaurant exista, dar acesta nu era sub nicio formă moldovenesc.

„În octombrie 2014 am fost invitată la lansarea noului brand turistic moldovenesc, iar acea lansare a fost atât sufletistă și plină de detalii, încât în capul meu a răsărit o idee care pe alocuri părea total ireală: de ce să nu transformăm restaurantul care deja fusese aici în unul moldovenesc, pornind anume de la acest brand, păstrând tendințele moderniste și adoptând logoul?”, povestește Sandra de parcă ar vorbi de niște evenimente ce s-au întâmplat ieri.

FOTO. „Americanii stau în coadă”! Cine sunt tinerii moldoveni care au deschis restaurantul „Moldova” în Boston1

 

Așadar, Pomul vieții și sloganul „Discover the routes of life” au dat naștere unui proiect care s-a luptat să vadă lumina zilei abia în aprilie 2016. Restaurantul Moldova, după cum preferă să declare proprietarii, este rezultatul a multă dragoste, muncă și răbdare. Spun muncă, pentru că se lucrează de zor încă din martie 2015, iar tinerii, optimiști de felul lor, au fost nevoiți să amâne de două ori deschiderea localului.

Prima deschidere a restaurantului fusese planificată pentru luna mai 2015, însă reparațiile și modificările majore care trebuiau realizate au făcut ca tinerii să planifice o altă deschidere – de data aceasta în august 2015.

FOTO. „Americanii stau în coadă”! Cine sunt tinerii moldoveni care au deschis restaurantul „Moldova” în Boston2

 

 

„Pentru a deschide un restaurant în S.U.A. trebuie să treci cinci inspecții, iar atunci când eu mă gândeam la farfurii, pahare, cești, scaune și mese, noi nu am reușit să facem față penultimei dintre ele” – relatează amuzată Sandra – „mai exact, în urma acesteia am fost nevoiți să schimbăm tot sistemul de ventilare și acest proces a durat câteva luni bune.”

„Suntem norocoși că pe bucătarul-șef, care este moldovean, îl cunoaștem de mult timp, iar cu ajutorul acestuia am negociat și stabilit elementele din meniu, și am găsit produsele locale care să ofere gustul autentic bucatelor moldovenești. În general, în această etapă am fost implicați toți: eu și Artur, mama sa și bucătarul-șef”, menționează Sandra.

Noua Moldova din Boston s-a adeverit a fi un loc de regăsire pentru foarte multă lume și încă din ziua deschiderii e greu să găsești vreun loc liber în restaurant. De altfel, încă din primele zile, în micul restaurant puteai găsi moldoveni, români, ruși sau chiar și americani, pentru care bucătăria moldovenească este absolut nouă, dar care îi surprinde plăcut.

Pentru că spațiul restaurantului este foarte mic, limitat la un pic mai mult de 20 de locuri, tinerii încurajează foarte mult rezervările și chiar își roagă publicul să-și facă una, mai ales dacă plănuiesc să meargă acolo în weekend, când se stă la coadă pentru o masă liberă.

„Nu ne-am așteptat la o asemenea popularitatea. Nu știu dacă aveam careva așteptări, în general. Noi eram atât de încântați că ne deschidem, într-un final, încât nimic nu mai conta. Suntem foarte bucuroși că publicul nostru e mai larg decât credeam noi și că acesta include și localnici, care vin și rămân încântați. Desigur, pentru ei este ceva absolut nou să mănânce o zeamă și mai presus de toate, este o curiozitate pentru ce oare este smântâna sau ardeiul pe acea farfurie. Iată de ce, de cele mai multe ori le explicăm cum trebuie să mănânce bucatele pe care le-au ales”, declară Sandra.

Sursa : agora.md