Fost șef de poliție de la Briceni, învinuit că a estorcat peste 270.000 de euro: „Am avut încredere” (DOC, VIDEO)

Doi soți moldoveni, plecați de 20 de ani în Franța, susțin că au fost înșelați de ex-șeful Inspectoratului de Poliție Briceni, Valeriu Moscalu, care ar fi estorcat bani în sumă de peste 270.000 de euro.

Potrivit lor, ei transmiteau bani acasă și investeau prin intermediul acestuia în Republica Moldova, cumpărând terenuri și dându-le în chirie. Totul a pornit, acum trei ani, de la o relație bazată pe încredere și s-a finalizat în instanță.

„Am făcut cunoștință cu Valeriu Moscalu întâmplător. Trebuia să ne ducem la Paris și să o luăm pe fetița lui sub procuroră. Între timp, am discutat despre investiții, el a înțeles că vrem să investim bani în Moldova, după care s-a creat o relație de încredere, ținând cont de funcția pe care o are. Treptat i-am transferat bani. Ne-am înțeles între noi că îi achităm 1.000 de euro per hectar de pământ”, a povestit familia Andronic.

Primele tranzacții au fost respectate și Andronic a reușit să intre în posesia a circa 70 de ha de pământ contra sumei de circa 70 mii de euro. Ulterior, însă, Moscalu ar fi pretins sume care s-au ridicat la 237.000 de euro, bani transferați în rate și prin intermediul rudelor, prezentându-i-se treptat contracte false încheiate. 

„Gheorghe Andronic a aflat despre faptul că nu are în posesie terenuri, după ce a făcut o solicitare în acest sens la serviciul cadastral și i s-a comunicat că are doar 70 de ha și nu 307 așa cum trebuia să rezulte din tranzacțiile cu Moscalu”, a explicat avocatul familiei, Iulian Rusanovschi, menționând că, ulterior, Moscalu a căzut de acord să încheie cu Andronic un contract de împrumut.

Astfel, soții Andronic s-au adresat la SPIA cu toate actele și înregistrările telefonice, iar de atunci așa-zisa încredere s-a dispersat. În concret, la 28 aprilie 2016, a fost intentată o cauză penală de către PCCOCS în privința ex-comisarului IP Briceni pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.

Câteva luni mai târziu, însă, la 7 decembrie 2016, procurorul de caz, Anatolie Pitel, l-a scos pe Moscalu din urmărire penală pe motiv că acțiunile acestuia nu ar fi întrunit elemente de escrocherie și îi incriminează doar obținerea unor documente false, fiind vorba despre contractele de vânzare-cumpărare fictive.

Mai mult, la 8 decembrie 2016, procurorul general, Eduard Harunjen, scoate acest caz din gestiunea PCCOCS și îl transmite în gestiunea Procuraturii Edineț sub aceeași învinuire. Acest fapt a ridicat suspiciuni, familia Andronic făcând referire la faptul că Moscalu și Harunjen ar putea avea o relație de cumetrie. Cert este că cei doi s-au născut în aceeași localitate – or.Cupcini, raionul Edineţ.

Cu toate acestea, ordonanțele sus-menționate au fost contestate de către avocatul familiei Andronic și, în această toamnă, la 3 noiembrie 2017, după o luptă de un an, plângerile au fost admise, fiind dispusă reluarea urmăririi penale în privința lui Moscalu pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.

Totodată, astăzi, familia Andronic a ieșit cu o conferință de presă pentru a face public cazul său. „Peste cinci zile, expiră concendiul de maternitate în care a intrat Moscalu când a început această cauză penală. Teoretic, luni, el trebuie să revină în funcția de șef al IP Briceni. Fac un apel către presă, ca să monitorizeze acțiunile SPIA al MAI și să nu permită revenirea la locul de muncă a acestuia, care a comis acțiuni de escrocherie nu doar în privința lui Andronic, dar și a altor locuitori din Briceni. În cazul în care se adeverește că Moscalu este apropiat cu procurorul general Harunjen, atunci vă imaginați din poziția de comisar cum își poate soluționa problemele?”, a adăugat avocatul Iulian Rusanovschi.

De altfel, potrivit familiei Andronic, banii pe care i-ar fi luat Moscalu ar fi fost investiți în propriile afaceri. Acesta și-ar fi deschis frigider, brutărie, având în posesie și o livadă, bai mai mult soția sa Svetlana s-ar fi ales cu o mașină nouă de marcă Mercedes. După deschiderea cauzei penale, însă, cei doi ar fi inițiat procedura de divorț, în urma căreia se partajează averea.

Contactat de Realitatea.md, Valeriu Moscalu, a declarat că se află în litigiu cu Gheorghe Andronic. Deși de la început a evitat să menționeze că este deschisă și o cauză penală pentru escrocherie, acesta într-un final a afirmat. „Cazul dat e în litigiu. Este contract de împrumut, nu înțeleg ce incriminează el (n.r. Gheorghe Andronic). I-am returnat o parte: peste 80 de ha de pământ și celelalte cum a fost înțelegerea. A fost o relație civilă și s-a ajuns la ce s-a ajuns: în instanță. El o scris că eu l-am mințit, dar cum puteam să-l mint, dacă aveam contract de împrumut. Cauza penală este în procedură, instanța o să decidă. Este o cauză penală pe art. 190 (n.r. escrocheria), în baza plângerilor domnului Andronic”, a conchis acesta.

Conform legii, escrocheria, adică dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere, săvârşite în proporţii deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. 

Fost șef de poliție de la Briceni, învinuit că a estorcat peste 270.000 de euro: „Am avut încredere” (DOC, VIDEO)
Fost șef de poliție de la Briceni, învinuit că a estorcat peste 270.000 de euro: „Am avut încredere” (DOC, VIDEO)
Fost șef de poliție de la Briceni, învinuit că a estorcat peste 270.000 de euro: „Am avut încredere” (DOC, VIDEO)

Sursa: realitatea.md