Filmul protestului din Piata Victoriei. Mitingul Diasporei a fost marcat de violente in urma carora 65 de oameni au ajuns la spital

Zeci de mii de romani – multi dintre ei veniti de peste hotare, special pentru Mitingul Diasporei – au umplut vineri seara Piata Victoriei din Bucuresti.

Oamenii au manifestat pasnic, pana cand, la un moment dat, cativa indivizi au incercat sa forteze cordonul jandarmilor, asa ca fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si tunurile cu apa.

Situatia a degenerat rapid intr-una violenta, in ciuda apelului la calm, lansat de autoritati. S-a produs si o busculada in care au fost prinsi si doi jandarmi – un barbat si o femeie. Amandoi au nimerit in mijlocul unor indivizi furiosi si au fost pusi la pamant. Intre timp, cativa prostatatari au incercat sa-i protejeze si sa-i ajute sa iasa din invalmaseala creata. In nebunia din acele momente, cei doi au ramas si fara arme, iar jandarmeria face apel la populatie pentru a-i identifica pe cei care le-au luat si a sesizat si parchetul.

In grupurile de indivizi care au inceput sa scandeze ca pe stadion si au pornit ofensiva, jandarmeria a anuntat ca a identificat mai multe persoane drept membri ai unor galerii sportive.

Multimea a devenit din ce in ce mai agitata, iar anumiti indivizi au aruncat cu petarde in zona Caii Victoriei si chiar cu sticle in jandarmi. Mai multi oameni au fost ridicati de jandarmi si dusi la dube. S-au inregistrat raniti.

In incercarea de a opri iuresul, jandarmii au ingrosat randurile, apoi au inceput sa impinga multimea catre strazile adiacente. Au fost mobilizati inclusiv jandarmii calare si s-au folosit tunurile de apa

La scurt timp, situatia a scapat din nou de sub control. Pe bulevardul Ion Mihalache, au fost incendiati mai multi arbusti decorativi care au fost dusi de pe trotuar in mijlocul strazii. Atunci cand pompierii au intervenit sa stinga flacarile, au zburat inspre ei pietre, sticle si scaune.

Potrivit ISU, in urma violentelor, 440 de persoane au avut nevoie de asistenta medicala la fata locului – o parte dintre ei si din cauza caldurii, din timpul zilei. Dintre acestea, 65 au fost transportate la spital, 9 fiind jandarmi.

La final, Piata Victoriei si bulevardele adiacente aratau ca dupa razboi, insa o parte dintre manifestanti au ramas in zona si au facut curatenie.

Sursa: bzi.ro