Fermierii din toata tara avertizeaza guvernarea cu proteste masiveAgricultorii din toată ţara ameninţă cu proteste de amploare. Manifestaţiile vor începe pe 27 martie, au anunţat astăzi reprezentanţii mai multor asociaţii agricole, într-o conferinţă de presă.

Fermierii spun că vor ieşi pe marginea traseelor naţionale cu tehnica agricolă şi lozinci. „Am înţeles că prin discuţii nu ne putem atinge obiectivele, cerinţele minime ale producătorilor agricoli”, a spus Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova.

Decizia vine ca urmare a propunerii Ministerului Finanţelor de a majora TVA-ul la producţia agricolă de la 8 la 20 la sută, aşa cum a fost până la sfârşitul anului 2013.

Revenirea acum la cota de 20% este lovitura de graţie, este ultima împuşcătură în capul ramurii agricole“, consideră Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Naţionale a Producătorilor Agricoli UniAgroProtect.

În acest context UniAgroProtect, Agroinform și Moldova-Fruct au făcut publice cele 6 probleme pe care fermierii trebuie să le soluționeze. „Acestea sunt acele necesități minimale pe care le are producătorul agricol”, unul dintre liderii organizațiilor.

Fără aceste proteste, noi nu vedem cum putem schimba lucrurile”, a declarat președintele organizației UniAgroProtect, Alexandru Slusari, în cadrul conferinței.

Astfel, acestea sunt cele 6 cerințe:

1. Menținerea cotei TVA de 8%  pentru producția agricolă comercializată;

2.  Stabilirea fondului pentru subvenționare în valoare de 1,2 miliarde de lei, bani care vor proveni din surse interne, fondurile programului ENPARD, și altele.

3. Acordarea sprijinului financiar pentru toți fermierii care au livrat fructe întreprinderilor de procesare în iarna anului 2014.

4. Deblocarea fondurilor de creditare în agricultură și micșorarea dobânzilor de creditare.

5. Demararea procesului de demonopolizare a pieței petroliere.

6. Micșorarea dobânzii a creditul acordat de Guvernul Republicii Polone Republicii Moldova până la 1 %.

Sursa: realitatea.md