Federaţia Rusă se va destrăma în mai multe stateFostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, nu a exclus destrămarea Federaţiei Ruse în mai multe state. După desprinderea unor regiuni, Rusia se va diminua într-atât de mult, încât va fi greu de recunoscut, spune el într-un interviu.

“În Rusia sunt minimum 60 de popoare. Ea s-ar putea destrăma şi ar putea rămâne cu o populaţie de numai de 20 de milioane de oameni. Aceasta depinde de modul în care se va dezintegra”, a declarat Walesa în interviul pentru jurnaliştii ucraineni.

În acest caz, a subliniat el, noile entităţi statale formate s-ar putea unifica după principiul Uniunii Europene şi ar putea coexista împreună, dar nu aşa cum există astăzi în cadrul Federaţiei Ruse. Dar, în opinia sa, astfel de modificări nu vor surveni prea curând.

“Ruşii sunt nişte oameni nefericiţi. Trebuie ca mentalitatea lor să se schimbe complet. Totul la ei va veni mai târziu”, a precizat fostul preşedinte al Poloniei, lider al mişcării sindicale Solidarnost, laureat al premiului Nobel pentru Pace în anul 1983.

Vorbind despre Rusia, Walesa a spus că această ţară nu a trăit niciodată în conformitate cu principiile occidentale. “Rusia nu a avut niciodată democraţie şi libertate. A vrut întotdeauna să aibă un duşman. Prezenţa acestuia a disciplinat această ţară. Pentru revenirea Rusiei în cadrul comunităţii internaţionale este necesar ca Rusia să se poarte ca un stat civilizat şi nu să sperie celelalte ţări cu arma sa nucleară”, a opinat fostul lider politic polonez.

“Nu avem planuri de a ataca pe nimeni, dar dacă cineva ne va ataca, el va plăti scump. Dacă cizma rusească va pune piciorul pe pământ polonez, în ciuda faptului că am un premiu Nobel pentru Pace, voi merge la luptă şi voi trage în duşman”, a avertizat Walesa.

În vara anului 2014, au existat încercări în Rusia de a organiza aşa-numite “marşuri pentru federalizare”. Organizatorii au fost ulterior reţinuţi, iar mass-media care au postat materiale privind aceste activităţi neautorizate au trebuit să le elimine din reţea.

Rusia este al nouălea cel mai populat stat din lume. La 1 ianuarie 2015, această ţară număra 146 milioane de locuitori.