«Fara vize» - Moldovenii sunt obligati sa achite 60 de euro daca vor sa intre in Romania pentru 15 zile

Cu toate că cetăţenii Republicii Moldova pot circula acum fără vize în spaţiul Uniunii Europene, moldovenii de peste Prut sunt obligaţi să plătească în continuare tarife mari pentru asigurarea de tip RCA Carte Verde pentru a circula cu autoturismele proprii în România, pe cînd în Ucraina, Rusia sau Belarus aceste tarife sunt foarte mici.

„În prezent există un paradox. Pe de-o parte cetăţenii Republicii Moldova pot circula nestingherit în Europa deja de câteva luni, din moment ce regiumul de vize cu UE a fost anulat, dar pe de altă parte, avem impresia că suntem limitaţi în acest drept din moment ce fiecare proprietar de maşină este obligat să achite o taxă de cel puţin 64 de euro pentru a trece graniţa cu România, taxă care poate ajunge la 435 de euro pentru un an întreg. Este o nebunie, mai ales că pentru a merge în Ucraina sau Belarus cu maşina trebuie să achităm 6 euro pentru 15 zile, sau cel mult 35 de euro pentru un an”, a spus Constantin Mihalachi, realizatorul emisiunii Autostrada.

Taxele mari pentru Cartea Verde sunt în contradicţie cu veniturile cetăţenilor de peste Prut, în condiţiile în care salariu mediu net din Republica Moldova este de puţin peste 200 de euro, jumătate comparativ cu cel din România. Astfel, pentru a plăti Cartea Verde pe un an pentru a veni în România, un moldovean trebuie să muncească două luni, scrie Ziarul Financiar.

Sursa : actualitati.md