Fara semafoare in capitala: Ar putea aparea ronduri si pe bulevardul Stefan cel MareSensul giratoriu de langa monumentul lui Kotovschi nu va mai avea semafoare. Acestea vor fi deconectate ca sa fie instalate limitatoare de viteza. Ideea apartine lui Dorin Chirtoaca. Daca experimentul va functiona, primarul nu exclude ca intersectiile mari din capitala sa ramana fara semafoare si instalate sensuri giratorii. Asa cum s-a anuntat si anterior, primele ronduri ar putea aparea pe bulevardul Stefan cel Mare.

Oxana GORUN, REPORTER PRO TV: “Astfel potrivit noii propuneri a primariei, semafoarele de pe cele patru strazi urmeaza sa fie inchise. Aici vorbim despre bulevardul Negruzzi,strazile Gagarin, Albisoara si Cantemir. Iar la toate trecerile pietonale vor fi instalate limitatoare de viteza. Masinile circuland dupa regula sensului giratoriu. Actiunea face parte din strategia autoritatilor de a fluidiza traficul in capitala.”

In cazul in care experimentul va avea succes, primarul nu exclude ca va instala un astfel de mecanism la toate intersectiile mari din capitala.

Oxana GORUN, REPORTER PRO TV:“Prin urmare un sens giratoriu cu diametrul de 14 metri ar putea fi instalat la intersectia cu Ismail. Astfel ca masinile sa nu mai stationeze minute bune la semafor. Primarul sustine ca asa ar fi rezolvata nu doar problema ambuteiajelor, dar si alta si anume  cea ecologica.”

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR ALES: “Daca masinile cu cat stau mai mult este mai mult si cand apesi si te pornesti si masina elimina mai mult CO2 in atmosfera…”

Un alt sens giratoriu ar putea sa apara la interesctia bulevardului Stefan cel Mare cu strada Ciuflea, dar si unul la intersectia cu Mihai Viteazul. Pentru a vedea cum vor functiona noile reguli, in urmatoarele zile vor fi instalate sensuri giratorii provizorii.

Primarul sustine ca s-a inspirat de la orasul Brasov, pe care recent l-a vizitat. Dorin Chirtoaca sustine ca acolo nu sunt deloc semafoare si ar vrea sa implementeze regula si la noi in capitala.

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR ALES: “Am ramas uimit cat de bine se circula…”

Astfel daca experimentul va avea succes, noile sensuri giratorii vor amenajate odata cu reconstructia bulevardului Stefan cel Mare.  Totusi, ideile primarului urmeaza sa fie aprobate si de ministerul Constructiilor, dar cel al Transportului. Reabilitarea bulevarduliui Stefan cel Mare, face parte dintr-un proiect de renovare a trei strazi. Reconstructia costa 11 milioane de euro bani imprumutati de la BERD si BEI. 

Sursa : ProTV.md