Expertii anunta ce se va intampla in curand cu leul moldovenesc

Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu va permite leului moldovenesc să depăşească pragul de 16,00 MDL:$1.

De această opinie sunt dealerii valutari cu care a discutat miercuri reporterul agenţiei infotag.

Interlocutorii agenţiei susţin că situaţia de pe piaţa valutară este destul de “liniştită” şi “previzibilă”, cu o înviorare destul de rară şi de lentă a persoanelor juridice.

În acelaşi timp, interlocutorii agenţiei atrag atenţia la întârzierea vânzărilor semnificative de valută de către migranţii muncitori.

În mod tradiţional, în lunile de vară, aceste vânzări sunt în creştere. 

“Ne aşteptăm la un flux de valută de pe o zi pe alta, ceea ce va influenţa cursul oficial de schimb al leului în raport de dolarul american şi euro”, a spus un dealer, care consideră că “piaţa valutară şi situaţia de pe aceasta se vor afla în mâinile autorităţii de reglementare inclusiv până în septembrie”.

Solicitat să comenteze situaţia cu oferta de valută în numerar în casele de schimb valutar, dealerii susţin că se atestă o cerere sporită de cumpărare a unor sume mici de monede naţionale ale României, Ucrainei şi marii Britanii. 

“Din casele de schimb dispar leii româneşti, grivnele ucrainene, lirele sterline. Vara este perioada vacanţelor şi de aceea mulţi îşi fac rezerve de valută în numerar pentru primele cheltuieli în ţara în care urmează să plece la odihnă”, afirmă dealerii.

În general, majoritatea participanţilor profesionişti de pe piaţă cred că leul moldovenesc va putea să-şi recupereze parţial poziţiile în raport cu euro şi dolarul, pe care le-a cedat puţin în luna mai.

“În acelaşi timp, autoritatea de reglementare va permite aprecierea monedei naţionale până la pragul psihologic de 16 lei pentru un dolar american. Dacă va exista o ofertă mare de valută pe piaţă, care, probabil, va veni din partea persoanelor fizice, dealerii BNM vor începe să cumpere mai activ valută şi astfel nu vor permite leului moldovenesc să se aprecieze mai mult de acest nivel”, susţin participanţii pieţei.

Infotag precizează: Pentru miercuri, 4 iunie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raportul cu dolarul american şi moneda unică europeană: 16,8055 MDL:$1 şi, respectiv, 19,5775 MDL:1 euro.

Sursa: stiri.md