Experţi „După alegeri am putea avea o alianţă de centru-stânga”
Despre campania electorală, pronosticuri şi rezultatele sondajului IMAS, au discutat, aseară, invitaţii emisiunii „Politica” difuzată de postul de televiziune TV7.
 
Ion Dron, preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi Dreptate”: „Campania electorală a început prost, în sensul respectării regulilor de comportament. Se folosesc deschis bani murdari. Se foloseşte şmecheria. Eu înţeleg dacă Renato Usatâi ar face concerte încă patru ani după alegeri. Sau aceşti tineri de la PD, să ducă în fiecare toamnă cartofi, dar nu doar înainte de alegeri. Totodată, pot spune că se folosesc şi resursele administrative. La organizaţia noastră s-au adresat persoane şi ne întrebau dacă pot fi daţi afară de la serviciu, dacă nu vor fi prezenţi duminică în PMAN la un eveniment organizat de PLDM”.

Şi consilierul municipal PCRM Victor Gurău este convins că actuala campanie electorală va fi una dură. „Prin republică deja se împart nu doar cartofi şi nu doar de PDM. Noi nu avem niciun drept să arătăm cu degetul la cineva. Sunt instituţiile statului ce pot interveni în aceste situaţii. În schimb, banul public se va întrebuinţa tradiţional pentru delegaţii de serviciu, prime şi nu va fi pedepsit nimeni. Cred că nu doar miniştrii, dar 90 la sută din aparatul administrativ, se va ocupa de campania electorală. La noi ilegalitatea a devenit legalitate. Dacă instituţiile statului şi-ar face treaba, jumătate ar sta la dubă”.

Anatol Ţăranu, preşedintele Centrului de Analiză „Politicon”: „Trebuie să schimbăm legislaţia. Să o facem foarte dură. Să ajungă până la aceea, că din cauza încălcării legislaţiei un partid va fi scos din cursă. Atunci se vor gândi mult şi bine, dar iarăşi cu condiţia, că instituţiile care sunt preocupate de respectarea legii sunt independente”.  

Tot în cadrul emisiunii, a fost abordat şi subiectul privind rezultatele sondajului IMAS. Unii analişti au menţionat că acest studiu un pic subestimează rezultatele comuniştilor, alţii au declarat că dispun de alte cifre.

Victor Gurău, consilier municipal PCRM: „În ceea ce priveşte rezultatele sondajului, tendinţele sunt foarte periculoase pentru partidele de la guvernare. Surpriza sondajului este Renato Usatâi, care are şanse majore. Proiectul socialiştilor în schimb este mort. Victimele lui Usatâi sunt : Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat”.

Anatol Ţăranu, preşedintele Centrului de Analiză „Politicon”: „Dacă ne conducem după acest sondaj, Usatâi poate şi este blestemul partidelor pro europene, dar el ia din voturile de pe stânga. De pe dreapta nu prea se vede un flux mare de voturi, care ar migra spre acest fenomen Usatâi”.

La final, analiştii au oferit câteva pronosticuri. Expertul Corneliu Ciurea, crede că se va produce o alternanţă, de la o alianţă de centru-dreapta, la o alianţă de centru-stânga. Alesul local PCRM, Victor Gurău este convins că, cei de la guvernare vor pleca, situaţia se va destabiliza. Vom avea vreo doi ani de zile turbulenţă politică, iar în 2016, vom avea alegeri anticipate. Expertul Anatol Ţăranu speră ca, coaliţia pro-europeană să se păstreze, iar pentru Ion Dron nu contează cine va veni la putere, important să nu schimbe vectorul european.

 
Sursa : TV7.md