Expert: Consumatorii din R. Moldova achită anual cu 25 mln de euro mai mult pentru energia electrică, din lipsa interconectării cu RomâniaExperții Ion Muntean și Ruslan Surugiu susțin că liberalizarea pieței de energie electrică și gaze naturale rămâne în continuare o prioritate formală a Guvernului, în situația în care, mai bine de 15 ani, interconexiunile pe partea de energie electrică cu România nu au fost realizate. Astfel, nu există acces pe această piață, iar cetățenii achită tarife mai mari pentru energia electrică.

Experții Ion Muntean și Ruslan Surugiu au declarat în cadrul dezbaterii on-line organizate de IDIS ”Viitorul” și Radio Europa Liberă că decizia recentă a ANRE de aprobare a noilor tarife la energia electrică poate fi considerată una istorică întrucât, de la înființare, această instituție a aprobat doar decizii de majorare a tarifelor la energia electrică, iar decizia din 12 martie 2016 este prima care vine cu o micșorare a acestora.

Totuși, această micșorare pare a fi una artificială întrucât au fost omiși unii factori la fel de importanți ca și cei care au avut un rol diminutiv la formarea tarifelor. Acest lucru relevă necesitatea examinării eventualelor repercusiuni asupra economiei și consumatorilor casnici în situația în care tarifele nu reflectă situația reală.

Subiectul privind procedura de negociere a contractelor de procurare a energiei electrice revine iarăși în atenția publică, fiind lipsit de transparență și neglijând principiile privind liberalizarea pieței stabilite de legislația europeană.

Nu mai puțin obscură a fost și procedura de aprobare a tarifelor la gaze naturale, organizată în regim de urgență fără consultări publice, așa cum prevede legislația în vigoare.

Evoluțiile de pe piețele energetice regionale au o reflectare foarte deformată pe piața energiei din Republica Moldova. Acest lucru este și mai straniu în situația în care Republica Moldova importă practic tot necesarul de energie de pe aceste piețe.

Criza din sectorul financiar bancar, dar și întârzierea reformelor în sectorul energetic, au  plasat Republica Moldova în poziția de spectator la un eveniment istoric, cel de cădere a prețurilor la produsele petroliere unde anume țările importatoare au de câștigat. Astfel, căderea prețului la produsele petroliere a avut o reflectare foarte opacă asupra tarifelor și prețurilor la carburanți în Republica Moldova, chiar mai mult, în situația în care toți așteptau micșorarea prețurilor la resursele energetice, acestea erau mărite pentru consumatorii finali.

Liberalizarea pieței de energie electrică și gaze naturale rămâne în continuare o prioritate formală a Guvernului, în situația în care, mai bine de 15 ani, interconexiunile pe partea de energie electrică cu România nu au fost realizate, aceasta fiind o altă premisă de ordin tehnic pentru liberalizarea pieței. Astfel, în prezent consumatorii din Republica Moldova achită  anual pentru energia electrică cu 25 milioane de euro mai mult, din lipsa posibilităților tehnice de import a energiei electrice de pe piața din România, remarcă experții.

În cazul pieței de produse petroliere, deși se presupune a fi liberalizată, rezultatele concurenței nu sunt evidente. Acest lucru denotă faptul că există suficiente rezerve de stimulare a concurenței pe acest segment dar și asigurarea unor prețuri la intrarea în țară reale.

Sursa : agora.md