Exodul din penitenciare // 724 de pușcăriași au ieșit de la răcoare, 1082 încă așteaptă amnistiaPână la data de 11 ianuarie 2017 au fost eliberați 724 de deținuți, dintre care 299 au fost eliberați înainte de termen.

Parlamentul a votat pe 29 iulie 2016, în lectură finală, amnistierea a 1300  de  condamnați și eliberarea condiționată înainte de termen pentru circa 400 de condamnați. Este vorba de legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Serviciul de presă al Departamentului Instituțiilor Penitenciare a declarat pentru Deschide.MD că în total în instanța de judecată au fost expediate 1806 de dosare pentru aplicarea actului amnistiei, dintre aceste dosare, 1240 țin de aplicarea reducerii termenului pedepsei.

Presa a scris anterior că ultimii deținuți vor fi eliberați până la „anul nou pe vechi”, adică până la sărbătoarea Sfântului Vasile de pe 14 ianuarie. Cu toate acestea, procesul de eliberare a deținuților durează mai mult și depinde în exclusivitate de decizia instanței de judecată.

Toate condițiile pe care trebuie să le întrunească persoana privată de libertate pentru a fi eliberată sunt prevăzute expres în Legea nr.210 din 29.07.2016 privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. De exemplu legea spune că amnistia se aplică persoanelor bănuite, învinuite și inculpate care manifestă căință activă în cadrul procesului penal dar persoanelor condamnate care sunt caracterizate pozitiv pe parcursul executării pedepsei, iar evaluarea psihologică a demonstrat că acestea prezintă risc mediu sau redus de a recidiva.

Totodată potrivit Hotărârii de Guvern nr.1353 din 20.12.2005, deținutului eliberat îi este achitată o indemnizație unică, în valoare de 75% din salariul mediu lunar pe economia națională pentru anul precedent. Guvernul a stabilit că pentru anul 2016, salariu mediu lunar pe economie, folosit în scopuri legislative, este de 5050 de lei. Respectiv, fiecare dintre deținuții eliberați urmează să ridice câte o indemnizație unică de 3800 de lei. Pentru acoperirea îndemnizațiilor dar și pentru cheltuieli poștale și de birotică, guvernul a alocat aproximativ 6.000.000 de lei.

Ultima amnistie de proporții a avut loc în anul 2004 cu prilejul aniversării a zecea de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. În 2008 a fost îndeplinită amnistierea unui număr de deținuți minori cu ocazia anului tineretului.

Se presupune că amnistia are efecte pozitive, dar şi negative. Pe de o parte, afectează pozitiv persoana condamnată, care este eliberată înainte de termen. Pe de altă parte, victima nu este mulţumită că agresorul a ieşit la libertate şi nu-şi ispăşeşte pedeapsa.

Avocatul Victor Panţâru, a declarant pentru IPN, că amnistia comportă şi anumite riscuri. Multe depind de politicile adiţionale implementate de către autorităţi, ca persoana să nu revină în cercul în care poate fi influenţată negativ, pentru a nu comite din nou o faptă contrară legii.

Pe de o parte, Republica Moldova are un cod penal cu pedepse exagerate pentru unele infracţiuni, chiar disproporţionate faptelor care se pedepsesc. Amnistia este un instrument folosit în mai multe ţări. Victor Panţâru spune că beneficiile amnistiei sunt, în primul rând, pentru deţinut, or se poate întâmpla ca o persoană să fie condamnată de curând la 5 ani şi, datorită amnistiei, scapă în jumătate de an. Nemulţumirea vine din partea victimei, care de exemplu a fost bătută crunt, iar agresorul scapă de detenţie după jumătate de an, în loc să-şi ispăşească pedeapsa de   5-7 ani de închisoare. Ceea ce este importat e ca persoana amnistiată să nu revină după gratii, altfel acest instrument nu-şi prea are rostul.

Înainte de intrarea în vigoare a legii amnistiei, în cele 17 penitenciare din republică îşi ispășeau pedeapsa aproximativ 8000 de persoane.

Potrivit Departamentului Instituţiilor Penitenciare, pentru întreţinerea unei deţinut statul cheltuie în medie 132 de lei pe zi. 

Sursa: deschide.md