Eugen Tomac: Tabloul politic de la Chişinău – un pas înainte şi doi paşi înapoi

Sintagma „un pas înainte şi doi paşi înapoi” reprezintă perfect tabloul politic de la Chişinău. De această părere este deputatul român, Eugen Tomac, care a comentat pentru IPN crearea la Chişinău a unei coaliţii minoritare de guvernământ susţinută de către Partidul Comuniştilor. Deputatul nu crede că după acest eveniment ritmul de integrare europeană a Republicii Moldova va fi cel de până acum când Europa a susţinut necondiţionat acest proces şi la Chişinău era mai multă determinare.

„A renunţa la o coaliţie fermă care să ducă mai departe ceea ce Republica Moldova a reuşit până de curând şi a accepta suportul unui partid care are drept obiectiv politic să ducă mai departe linia lui Stalin, mi se pare mult prea mult. Voronin nu este altul de cât cel pe care îl ştim, cel care a introdus unilateral şi abuziv vize pentru cetăţenii români în 2009, care a declarat că tricolorul este un steag fascist, care a ordonat în 2009 ca tinerii din stradă să fie maltrataţi. A înlocui sub pretextul că există o tabără adversară mult mai radicală cu cineva care este mai moderat este o iluzie şi sunt profund dezamăgit de ceea ce se întâmplă la Chişinău în aceste zile”, a spus deputatul.

Eugen Tomac a menţionat că situaţia creată reprezintă, practic, o palmă şi pentru România. „Nu s-a ajuns la un consens în interesul Republicii Moldova şi aici mă refer la faptul că nu s-a creat o coaliţie la care se aşteptau mai mulţi cetăţeni”, a specificat oficialul.

Săptămâna trecută, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat au constituit Alianţa Politică pentru Moldova Europeană. Coaliţia creată a avut sprijinul PCRM privind alegerea conducerii legislativului, dar şi promisiunea de a sprijini învestirea noului Guvern.

Sursa : ipn.md