Este oficial! Șoferii pot circula cu 110 km/hAtenție, șoferi! De astăzi sunt în vigoare noile prevederi ale Regulamentului Circulației Rutiere, operate recent de către Guvern. Documentul aduce mai mai multe semne noi de circulație, dar și de avertizare, pentru conducătorii auto. La fel, se permite circulația cu 110 km la oră, pe anumite porțiuni de drum, astfel majorându-se limita de viteză. În același timp, în cazul unui control din partea inspectorilor de patrulare, șoferii nu vor mai fi obligați să prezinte polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă – RCA. Această prevedere a fost exclusă din Regulament.

”Autostrăzile” Ministerului Transporturilor nu vor fi, de fapt, autostrăzi

Una din prevederile Regulamentului este că a fost majorată limita de viteză pe anumite porțiuni de drum. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a identificat două porțiuni de traseu pe unde se va putea circula cu 110 km la oră. Prima porțiune este pe traseul M2 Chișinău-Orhei. Circulația cu 110 km la oră va fi permisă pe un segment de 7 km, între localitățile Micăuți și Peresecina. Cea de-a doua porțiune de drum, indentificată de Ministerul Transporturilor, este pe M3 Chișinău-Cimișlia. Aici se va putea circula cu 110 km/h pe un segment de 30 de kilometri. Pe aceste segmente vor fi instalate indicatoare rutiere noi. Mai exact:

  • pentru mașinile și autocamioanele, care nu depășesc 3500 de kg, limita de viteză va fi de 110 km/h, fiind majorată de la 90 km/h. Pentru aceste tipuri de vehicule vor fi instalate indicatorului 3.27 110 și a panoului 6.6.16.6.1;
  • pentru autoturismele și autocamioanele care nu depășesc 3500 kg dar tractează o remorcă, limita de viteză va fi de 90 de km/h , fiind majorată de la 70 km/h. În acest caz vor fi instalate indicatorul 3.2790 și panoului 6.6.2 662.

Amplasarea indicatoarelor pe porțiunile unde se va circula cu 110 km/h sunt prevăzute în Regulamentul Circulației Rutiere. Asta deși, recent, viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Usatâi, a declarat, pentru BizLaw, că pe segmentele indentificate la intrarea și ieșirea de pe acestea va fi amplasat indicatorul rutier 5.2 (autostradă). Acest lucru a stârnit discuții printre internauți, deoarece Moldova nu are infrastructură pentru autostrăzi.

Potrivit Regulamentului, în cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă viteza maximă admisă în afara localităţilor va trebui să fie mai mică cu cel puţin 20 km/h, decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Prevederi noi pentru șoferi, instructorii auto, dar și pietoni

Alte prevederi noi, care au intrat în vigoare, se referă la autovehiculele serviciilor bancare, poştei speciale și cele destinate transportării valorilor importante. Acestea trebuie să fie echipate cu lumini giratorii de culoare albă şi semnal sonor special, care nu oferă prioritate în trafic, utilizate în caz de atac asupra acestora și pentru alertarea poliţiei şi participanţilor la trafic despre pericolul apărut.

Regulamentul este completat și cu o nouă prevedere pentru instructorii auto. Astfel, în cazul unor verificări ale polițiștilor, instructorii, pe lângă toate actele pe care le prezintă în mod normal un șofer, vor mai trebui să prezinte și certificatul de atestare profesională, care îi acordă dreptul de a instrui, fișele cu itinerarele autorizate de poliție și permisul de conducere valabil pentru categoria din care face parte vehiculul pentru instruire.

Potrivit noilor prevederi, pentru conducătorii auto au fost prevăzute niște restricții: Mai exact:

  • la trecerile pentru pietoni cu circulație nedirijată, să cedeze trecerea pietonilor care se află la marginea carosabilului și intenționează să se angajeze în traversare, precum și celor care traversează drumul pe partea carosabilului în direcția de mers a vehiculului;
  • în cazul în care înaintea trecerii pentru pietoni s-a oprit sau a redus viteza vreun vehicul, conducătorii altor vehicule care se deplasează pe benzile alăturate pot continua deplasarea numai după ce s-au asigurat că pe trecere nu sunt pietoni;
  • este interzisă intrarea pe trecerea pentru pietoni dacă în direcţia de mers circulaţia este blocată şi prin aceasta conducătorul va fi forţat să oprească, pentru a nu crea obstacole pietonilor care traversează carosabilul.

Noile prevederi ale Regulamentului Circulației Rutiere au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial.

Sursa: bizlaw.md