Elena Udrea, în vizorul DNA. Instituția cere aviz pentru începerea URMĂRIRII PENALEDirecția Națională Anticorupție (DNA) cere aviz Camerei Deputatilor pentru începerea urmăririi penale față de Elena Udrea, în Dosarul “Gala Bute”. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este acuzat de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Udrea mai este urmărită penal în Dosarul Microsoft. Totodată, procurorii cer aviz Senatului pentru urmărirea penală a senatorului PDL, Ion Ariton, în acelaşi dosar”Gala Bute”.

Cererea de efectuare a urmăririi penale are în vedere săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
- tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene
- folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000)

Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012, scrie Direcția Națională Anticorupție pe pagina oficială de Facebook.

Pe parcursul cercetărilor penale desfășurate până în prezent, a rezultat că cea mai importantă contribuție la săvârșirea acestor fapte și la producerea rezultatului aparține ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, Udrea Elena.

Din probele cauzei a rezultat că Udrea Elena a luat decizia organizării galei în urma unor discuții informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanțării evenimentului, a cerut în mod repetat funcționarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluții pentru încheierea contractului și a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achizițiilor publice.

De asemenea, a rezultat că Udrea Elena cunoștea împrejurările esențiale ale cauzei și a acceptat posibilitatea producerii rezultatului, având în vedere că îi fuseseră aduse la cunoștință în mai multe rânduri impedimentele legale și că a participat sau a determinat încălcarea regulilor de încheiere a contractelor de achiziție publică reglementate de O.U.G. nr. 34/2006.

“Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.”, precizează DNA.

Sursa : realitatea.md