Duminica in PMAN va fi organizat un nou protest. Cerintele reprezentantilor Miscarii de rezistenta nationala VIDEO

Duminică, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) va fi organizat un nou protest, împotriva deciziei de nevalidare a alegerilor locale noi din Chișinău și împotriva guvernării. Acțiunea de protest este organizată de Mișcarea de rezistență națională, creată de partidele Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Liberal-Democrat (PLDM).

„Decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) înseamnă anularea democrației și instaurarea dictaturii. Anunțăm crearea unei Mișcări de rezistență națională și-i îndemnăm pe toți cetățenii onești să se alăture. Situația este dificilă, ne implicăm într-o lupă care va dura”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă. 

Potrivit Maiei Sandu, se preconizează acțiuni săptămânale de protest. Prima va avea loc vineri, la ora 14:00 la sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC) când membrii Comisiei se vor întruni să ia act de hotărârea CSJ. 

Ulterior, duminică, de asemenea, la ora 14:00, va fi organizat un protest în PMAN.

„Ceea ce a făcut justiția controlată de mafie și de Plahotniuc este un act de uzurpare a puterii de stat, este cea mai gravă infracțiune împotriva poporului. Să facem această Mișcare cât se poate de repede, peste tot în țara noastră. Duminică să ne mobilizăm în PMAN, de numărul celor care vor fi în Piață depinde dacă la Chișinău se va produce ceea ce s-a produs în alte țări civilizate”, a declarat președintele PPDA, Andrei Năstase. 

Reprezentanții Mișcării au câteva revidecări și anume: validarea alegerilor locale noi de la Chișinău, anularea sistemului electoral mixt și demisia și urmărirea penală a președintelui CSJ, Ion Druță, și a celorlalți magistrați care au examinat cauza privind validarea alegerilor din capitală. 

De asemenea, reprezentanții Mișcării solicită Televiziunii Naționale Moldova 1 timp de antenă pentru a promova acțiunile de protest în următoarele trei zile și mediatizarea acestuia în ziua de duminică.

În același timp, Andrei Năstase a declarat că a identificat o posibilitate de a se plânge la Curtea Europeană pentru Dreptuirle Omului (CEDO) cu privire la nevalidarea mandatului de primar de către instanțele naționale, însă nu a oferit mai multe datalii, precizând că este prematur să spună ce articol din Convenție va fi invocat. 

Amintim că, acțiunile de protest au început în primele zile de când instanțele de judecată au început examinarea chestiunii privitoare la alegerile locale noi din capitală. Cel mai recent protest a fost organizat ieri-dimineața, în fața Primăriei capitalei, unde s-a decis crearea Mișcării de rezistență națională. 

Sursa: realitatea.md