Două surori din satul Nihoreni, raionul Râșcani, au ars de vii într-un incediu, care a cuprins odaia unde dormeau

Două surori, de 13 și 15 ani, din satul Nihoreni, raionul Râșcani, au ars de vii într-un incediu, care a cuprins odaia unde dormeau. Părinții, care se aflau într-o cameră alăturată, au încercat să-și salveze copilele, însă a fost prea târziu, pentru că fetele erau deja carbonizate. Principala versiune examinată de pompieri este că focul a izbucnit de la un reșou, instalat în camera surorilor.

Vecinii spun că părinții fetelor decedate s-au trezit în momentul în care au simțit un miros puternic de fum în casă. Tatăl a încercat să intre în camera copilelor. A deschis ușa, însă a fost lovit în faţă de flăcările puternice.

„Apelul la serviciul 901 a fost în această dimineață la ora 04:55. Imediat la fața locului a fost îndreptată o echipă a pompierilor. Ajunși, pompierii au stabilit că ardea o odaie. În timpul stingerii incendiului, de către pompieri fiind depistat corpurile carbonizate a două minore”, a spus ofițer de presă Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bălți, Andrei Adam.

Salvatorii au găsit în camera copilelor un reșou, care era în priză. De la acesta ar fi pornit scurtcircuitul, care, într-un final a dus la tragedie. Mama celor două fete a suferit câteva arsuri şi s-a intoxicat cu fum. Ea a fost internată în secția de Reanimare a Spitalului raional Râșcani. Medicii spun că starea ei este de gravitate medie, însă nu se află în pericol.

„Combustie termică cu flacără cu suprafața undeva 15 procente în regiunea gâtului, feselor și regiunea cervicală. Are și o intoxicație cu CO2”, a spus directorul adjunct al Spitalului Raional Râșcani, Veaceslav Tăbârţă.

Tatăl copilelor s-a ales cu tăieturi la mâini. El a primit asistență medicală acasă. Vecinii sunt îngroziți de cele întâmplate.

„S-au jucat la calculator, după care au adormit. Apoi au izbucnit flăcările. Tatăl a vrut să deschidă ușa, dar focul i-a fript mâinile.”

„A fost o familie bună. Îmi pare rău că nu au putut fi salvați copiii.”

„Parcă a explodat o petardă. Am auzit pe la ora patru dimineața, mai ales, că e perioada sărbătorilor.”

Tatăl celor două fete a fost audiat de oamenii legii. Poliția a deschis o cauză penală pentru omor din imprudență.

„Au fost numite expertizele medico-legale, expertiza toxicologică, respectiv a fost remisă îndreptarea la Direcţia Situaţii Excepţionale pentru primirea raportului”, a spus șeful Direcției Urmărie Penală IP Râșcani, Alexandru Bejenaru.

Pentru că locuinţa a fost distrusă de flăcări, autoritățile locale spun că, dacă soţii nu vor găsi un adăpost pe la rude, atunci le va fi oferit un loc de trai într-un centru de plasament din orașul Râșcani. Totodată, familia va fi ajutată să-și reconstruiască imobilul.

„Nu putem compensa cu nimic pierderea care o au, dar o susținere din partea noastră va fi numaidecât. Pe parcurs vom susține familia pentru a repara locuința. Prima trebuie să organizăm, să-i susținem să-și îndeplinească datoria creștină de-a înmormânta copilele”, a spus vicepreședintele raionului Râșcani, Galina Zamurdac.

Anul trecut, șapte copii și-au pierdut viața în urma incendiilor.

Sursa: canal2.md