Două moldovence, victimele traficului de fiinţe umane în AfricaDouă moldovence, exploatate sexual în Benin (vestul Africii). Fetele au fost racolate pe o reţea de socializare de către un libanez, care le-a propus oferte de muncă atractive în străinătate, pe care tinerele le-au acceptat fără să bănuiască ceva.
 
Ajunse în oraşul Catonou, capitala statului african, moldovencele au fost deposedate de acte şi duse într-o casă bine păzită, cu acces limitat, fiind forţate să se prostitueze.
 
Timp de aproximativ două luni, tinerele s-au aflat în locuinţa respectivă cu alte patru victime, originare din Federaţia Rusă, Republica Belarus, Columbia şi Republica Dominicană.
 
Din fericire, una dintre conaţionale a reuşit să telefoneze unei rude din ţară şi să anunţe despre cele întâmplate. Autorităţile de la Chişinău au reacţionat prompt şi astfel, în decurs de 24 de ore, toate victimele traficului de fiinţe umane au fost salvate şi repatriate.
 
În contextul celor relatate, Inspectoratul Naţional de Investigaţii le recomandă cetăţenilor să nu accepte oferte dubioase de muncă în străinătate, care nu necesită calificare. De asemenea, autorităţile atenţionează că actele de identitate pot fi prezentate doar reprezentanţilor statului, abilitaţi să verifice actele de identitate.
 
În condiţiile în care au acceptat să plece peste hotare cu persoane necunoscute, cetăţenilor li se recomandă să lase familiei sau prietenilor informaţii despre locul de muncă, adresa unde vor fi cazaţi, date despre persoanele cu care au plecat, copia actelor pe care le deţin, etc.

 

Sursa: Jurnal.md