Dosarul farmaciștilor: Doisprezece medici din Republica Moldova riscă câte zece ani de închisoare

Instanța de judecată a emis, în acest week-end, mandate de arest în izolator pe numele a opt dintre cele 20 de persoane reținute la sfârșitul săptămânii trecute în „dosarul farmaciștilor”. Alte 11 persoane vor sta în arest la domiciliu, iar un medic-cardiolog a fost internat în spital.

Doisprezece angajați ai instituțiilor medicale din Chișinău, Cahul și Edineţ și opt reprezentanți ai companiilor farmaceutice din Capitală au fost reținuți, la sfârșitul săptămânii trecute.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus în aplicare scheme coruptibile prin care agenții de vânzări ai companiilor farmaceutice se înțelegeau cu unii medici să le promoveze produsele.

Reprezentanții companiilor farmaceutice identificau cadrele medicale din cadrul policlinicilor și spitalelor și îi convingeau să prescrie pacienților anumite preparate, aflate în stocurile din farmacii.

În schimbul serviciilor de promovare, angajații medicali erau răsplătiți sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotare.

Dacă vor fi găsiți vinovați, medicii riscă până la 10 ani de închisoare, iar angajații companiilor farmaceutice – până la 6 ani de detenție.

Sursa: impacttv.md