Dorin Chirtoacă va avea împuterniciri suplimentareParlamentul a votat în lectura a doua proiectul privind statutul municipiului Chişinău. Documentul a fost susținut de 56 de deputați din majoritatea parlamentară.

Autorii documentului, deputații liberali, declară că proiectul este unul tehnic și prevede înlăturarea mai multor lacune din legislație, însă opoziția socialistă anunță că prin acest proiect sunt majorate substanțial împuternicirile primarului general, prim-vicepreședintelui PL, Dorin Chiroacă. Mai mult ca atât, ei susțin că sunt unele prerogative a Consiliului municipal sunt transmise primarului, ceea ce contravine legislației.

Potrivit deputatului PSRM, Vlad Bătrîncea, documentul este anti-constituțional, și deputații îl vor ataca la Curtea Constituțională.

Noul Statut al municipiului Chișinău prevede că primarul va avea posibilitate de a numi în funcție viceprimarii fără acordul Consiliului Municipal Chișinău. În cazul în care CMC respinge de doua ori, consecutiv, candidaturile la funcția de viceprimar, înaintate de primar, cel din urmă are dreptul să numească viceprimarul printr-o dispoziție care se aduce la cunoștința CMC.

O altă prevedere a noului regulament exclude din lista atribuțiilor primarului asigurarea executării deciziilor consiliului.

Sursa : deschide.md