Doi bărbaţi din regiunea transnistreană, la CEDO

Doi funcţionari din satul Corjova au ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pretinzând că li s-ar fi încălcat dreptul la libertate şi la siguranţă în anul 2011. Este vorba despre Valeriu Mițul, ex-primar al s. Corjova din raionul Dubăsari, președinte al Asociației Veteranilor de Război „Corjova 1992”, şi Iurie Coțofan, consilier în aceeași localitate.

În fiecare an, la 2 martie, locuitorii satului Corjova comemorează victimele războiului de pe Nistru din 1992. În 2011, marșul de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru din 1992 se desfășura pașnic și fără incidente, până în momentul în care reprezentanții miliției locale au solicitat primului reclamant să oprească marșul și să nu fluture drapelul R.Moldova.

Participanții la eveniment au ignorat solicitarea miliției locale și au continuat evenimentul participând la slujba religioasă. La finele ceremoniei de comemorare, aproximativ 30 de miliţieni au înconjurat participanții, iar Valeriu Mițul și Iurie Coțofan au fost sechestrați și escortați la sediul miliției din or. Dubăsari.

La o oră după incident, reclamanții au fost acuzați de abateri administrative şi anume de opunerea rezistenței față de „miliția RMN” în timpul unui „miting neautorizat” la care a fost afișat steagul Republicii Moldova.

În aceeași zi, așa-zisa Judecătorie din or. Dubăsari i-a găsit vinovați de acuzațiile înaintate, fiindu-le aplicate şapte zile de detenție administrativă pentru fiecare reclamant. Ulterior Valeriu Mițul și Iurie Coțofan au fost eliberați în baza unui ordin al liderului regiunii.

Sursa : Jurnal.md