dodon-si-a-ales-consilieriiPreşedintele Igor Dodon şi-a prezentat astăzi echipa pe care se va baza în următorii patru ani. Acesta a anunţat că a modificat denumirile unor funcţii de consilieri şi a introdus altele noi. Astfel, printre cei care şi-au făcut loc în echipa prezidenţială se numără persoane deja cunoscute pentru acţiunile intreprinse de PSRM, precum consilierul municipal Ion Ceban sau membrul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi.

Astfel, rolul de purtător de cuvânt și consilier prezidențial pe probleme de politică i-a revenit lui Ion Ceban, actual consilier municipal şi fost coleg de partid cu Dodon. De altfel, Ion Ceban îl urmează pe Dodon la președinție după ce, în septembrie 2012, a plecat alături de acesta din Partidul Comuniștilor. În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, familia Ceban a fost al doilea cel mai aprig sponsor pentru Igor Dodon, contribuind cu 108 mii de lei.

Și în domeniul politicii externe, noul preşedinte va fi consiliat de un fost comunist. Este vorba despre Andrei Neguţa, ex-ambasador în Federaţia Rusă. La sfârşitul lui aprilie 2012, acesta a fost rechemat, după ce a declarat că retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din zona transnistreană reprezintă un pericol pentru Republica Moldova, cât şi pentru întreaga regiune.

Secretar general al aparatului preşedintelui a fost numit Ruslan Flocea, în locul lui Ion Păduraru, care și-a dat demisia. ​Flocea este fost consilier al ex-premierului Zinaida Greceanîi în perioada 2008-2009. După plecarea comuniștilor de la guvernare, a lucrat la Centrul Naţional Anticorupţie.

Din staff-ul lui Igor Dodon va mai face parte şi actualul membru CEC, Maxim Lebedinschi, care va fi responsabil de domeniul juridic şi relaţii instituţionale. De asemenea, Lebedinschi va fi reprezentant al preşedintelui în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul. Acesta a fost anterior unul dintre avocaţii preferaţi ai lui Igor Dodon, apărându-i interesele în mai multe dosare.

Consilier în domeniul economic a fost numită Elena Gorelova, vicedirector al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, iar consilier la educaţie, cultură şi cercetare – Corneliu Popovici.

În domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice, Dodon va fi consiliat de Ion Perju, iar în domeniul reintegrării – de Vasile Şova, fost ministru al Reintegrării în guvernarea comunistă.

Au rămas neacoperite încă 3 funcții: consilier în domeniul dezvoltării sociale, consilier la apărare şi securitate naţională și secretar al Consiliului Suprem de Securitate, dar și consilier în domeniul relațiilor cu diaspora.

Precizăm că, de la numirea sa în funcţie, Dodon a operat deja mai multe modificări. Chiar din prima zi de la învestire, pe site-ul oficial al preşedinției a fost schimbată denumirea de limba română în moldovenească, iar mai nou, drapelul Uniunii Europene a dispărut din fața Reședinței de Stat. Responsabilii serviciului de presă ne-au comunicat că Igor Dodon va oferi o explicaţie în acest sens, mai târziu.

Sursa : jurnaltv.md