Dodon, la Tighina Pacificatorii rusi trebuie sa ramana in Transnistria

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut miercuri, 25 aprilie, la Tighina, cea de-a treia întrevedere cu liderul din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

„Am făcut schimb de opinii referitor la realizarea iniţiativei din 4 ianuarie 2017, cunoscută sub titlul „pachetul celor 8 puncte”. Am convenit să contribuim la identificarea soluţiilor de compromis pentru punctele din pachetul propus care nu au fost realizate”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon împărtășește poziția separatiștilor de la Tiraspol în privința prezenței „trupelor ruse de pacificare” la Nistru.

El şi-a exprimat „sprijinul comun pentru toţi participanţii la Operaţiunea de pacificare mixtă din Zona de Securitate, dar şi recunoştinţă Federaţiei Ruse pentru activitatea contingentului pacificator rus, pentru funcţionarea eficientă şi continuă a misiunii de pacificare, pentru eforturile depuse în scopul păstrării păcii la Nistru. În acest context, a fost subliniată stringenţa implementării unor măsuri orientate spre normalizarea funcţionării delegaţiei integrale a Federaţiei Ruse în cadrul CUC”.

Totodată, Dodon susține că trebuie consolidate eforturile în vederea menținerii actualului format de pacificare.

„Am fost unanimi vizavi de necesitatea depunerii unor eforturi conjugate susținute pentru o funcționare stabilă a misiunii de pacificare şi a organului său de conducere, reprezentat prin Comisia Unificată de Control (CUC), în conformitate cu Acordul din 21 iulie 1992”, a mai afirmat Igor Dodon. 

Krasnoselski și Dodon s-au „expus împotriva apelurilor venite din partea unor actori internaţionali cu referire la o eventuală reformatare la etapa actuală a operaţiunii de pacificare la Nistru, fără a ţine cont de necesitatea realizării unei reglementări politice ample a diferendului transnistrean, doar prin modalităţi paşnice”. 

Cei doi au reiterat poziția comună potrivit căreia punctele de control vamal moldo-ucrainene, constituite pe porțiunea transnistreană a frontierei, nu trebuie să afecteze negativ locuitorii și agenții economici din regiunea transnistreană.

„Am exprimat convingerea unanimă privind necesitatea unui dialog bilateral la nivel înalt în scopul organizării unei funcționări complexe pentru reglementarea problemelor actuale în sfera de pacificare, în cea social-economică, umanitară și altele”, a mai adăugat Dodon.

Aceasta este a treia întrevedere între șeful statului, Igor Dodon, și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Prima întâlnire a avut loc la Tighina, cea de-a doua la Holercani, Dubăsari, și ultima din nou la Tighina. 

 

Sursa: stiri.md