Dodon, împotriva creării unui batalion militarizat moldo-român: Condamn în cel mai categoric mod iniţiativa

Igor Dodon se declară categoric împotriva creării unui batalion militarizat moldo-român, așa cum anunțat la începutul săptămânii, ministrul român al Apărării, Mihai Fifor. Acesta susține că înființarea unui astfel de batalion este „încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi a securităţii noastre naţionale”.

„Am convingerea că orice tentative de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atât mai mult membre NATO, sunt categoric inacceptabile pentru un stat neutru, precum este Republica Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituției Republicii Moldova.
Având în vedere faptul că astfel de inițiative, pe lângă inaugurarea oficiului NATO la Chişinău, invitaţiile permanente adresate Armatei Naţionale de a participa la exerciții militare organizate de blocul militar NATO, capătă un caracter sistematic, am cerut autorităților competente explicațiile de rigoare şi am dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acțiuni”, a scris Igor Dodon.

Președintele mai susține că nu va permite crearea acestui batalion.

„În calitatea mea de președinte și garant al Constituției, nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice, care doar dăunează ţării noastre”, a conchis Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că Republica Moldova şi România ar putea crea un batalion mixt pentru situații de urgență, despre aceasta a anuțat miniștrii Apărării de pe ambele maluri ale Prutului, Mihai Fifor și Eugen Sturza. 

Sursa: rtr.md