Dodon: Gagauzia a devenit pilotul luptei pentru identitatea moldoveneascaPreședintele Partidului Socialiștilor a felicitat  Găgăuzia cu aniversarea celor 25 de ani de la fondare. Într-o declarație politicianul a menționat că în ultimele două decenii și jumătate au devenit o etapă majoră în calea pentru renașterea națională găgăuză.

De-a lungul anilor, găgăuzii făcut un progres în dezvoltarea culturii naționale, renaștere a tradițiilor lor, găsirea unui loc printre națiunile din Moldova“, se spune în declarație.

Igor Dodon subliniază că anume Găgăuzia a devenit pilotul luptei pentru identitatea moldovenească. “Conducerea și poporul Găgăuziei au fost primii care au protestat împotriva politicii de românizare întreprinse de autoritățile moldovenești din 2009. Adunarea Populară a Găgăuziei a luat o decizie absolut corectă și decentă de a interzice utilizarea termenilor “limba română” și “Istoria românilor”, pe teritoriul autonomiei“, susține liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, Găgăuzia a dat un exemplu de soluționare pașnică a unui conflict vechi de decenii. Exemplul Găgăuziei arată că restabilirea integrității teritoriale este posibilă prin mijloace pașnice, cu respect reciproc și respect pentru interesele tuturor părților, consideră el.

În același timp, ne-am confruntat în mod repetat cu fapte de încălcare gravă a tratatului din 1994 și încălcarea drepturilor autonomiei găgăuze din partea autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor condamnă categoric orice încercare a autorităților de la Chișinău de a se retrage de la textul Tratatului privind instituirea Găgăuziei. Orice astfel de încercări nu sunt favorabile pentru înțelegerea reciprocă între centru și regiunile Moldovei“, se declară în textul mesajului de felicitare.

Președintele Partidului Socialiștilor consideră că garanția împotriva arbitrării autorităților centrale este federalizarea Moldovei. “Partidul Socialiștilor a prezentat un proiect de federalizare a țării, în care este  prevăzută participarea directă a viitorilor subiecți ai federației, inclusiv Găgăuzia, în formarea politicii interne și externe a Republicii Moldova. PSRM consideră federalizarea drept o garanție a conservării și consolidării integrității teritoriale a RM“, subliniază liderul formațiunii.

Igor Dodon a menționat că Partidul Socialiștilor are valori și orientări comune cu poporul găgăuz. “Am sprijinit alegerea geopolitică a poporului găgăuz în cadrul referendumului din doi februarie, 2014. Noi, la fel ca marea majoritate a găgăuzilor, suntem pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică. Pentru noi, ca și pentru găgăuzi, sunt extrem de importante relațiile cu Rusia“, explică el.

Dodon a amintit că PSRM a sprijinit candidatura Irinei Vlah pentru funcția de Bașcan al Găgăuziei, care este un lider “puternic și autoritar” al autonomiei. Partidul Socialiștilor își exprimă disponibilitatea de a continua să coopereze cu bașcanul Găgăuziei pentru realizarea scopurilor și ideilor comune.

25 de ani după cronologia istorică este – o perioadă mică de timp. De-a lungul acestor ani, s-au făcut o mulțime de lucruri, dar urmează să se producă încă incomensurabil de mult. Noi îi dorim Găgăuziei prosperitate, iar poporului găgăuz – succes!  Felicitări, Găgăuzia!“, conchide felicitarea liderului PSRM.

Sursa : actualitati.md