Detalii noi din dosarul penal deschis în Rusia pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta este acuzat că ar fi încercat să-l asasineze pe Renato Usatîi

Ziarul rus „Kommersant” a publicat câteva detalii din dosarul penal din Rusia, deschis pe numele liderului PDM, Vlad Plahotniuc, pentru tentativă de organizare a unui omor.

Potrivit noilor informaţii din anchetă, democratul ar fi încercat să-l asasineze pe oponentul său politic Renato Usatîi, lider al „Partidului Nostru” şi primar de Bălţi.

Ziarul Kommersant scrie că, în anul 2014, Vlad Plahotniuc ar fi încercat să-l asasineze pe Renato Usatîi, iar pentru asta ar fi creat un grup criminal organizat, din care a făcut parte şi un oarecare Russu, dar şi alţi indivizi care nu au fost încă identificaţi de către anchetatorii ruşi.

Conform datelor din anchetă, aces grup criminal organizat ar fi stabilit unde se află locuinţa lui Usatîi şi programul zilnic al acestuia. Ulterior, ar fi fost pus la cale planul de asasinare a lui Renato Usatîi, a fost achiziţionat un pistol şi pus la punct planul de ştergere a urmelor. Executorii care urmau să comită asasinatul i-ar fi spus lui Plahotniuc că sunt pregătiţi şi aşteaptă comanda, însă, din motive necunoscute pentru anchetatori, ideea de omor nu a avut continuare.  Urmărirea penală pe numele lui Vlad Plahotniuc a fost pornită în vara anului 2017, în baza faptului că atât Plahotniuc, cât şi Usatîi deţin cetăţenie rusă.

Publicaţia mai menţionează că, până în anul 2014, Renato Usatîi şi Vlad Plahotniuc au fost în relaţii foarte bune, însă acestea s-ar fi stricat odată ce Usatîi a intrat în politica moldovenească şi a început a deveni din ce în ce mai popular. Iniţial, autorităţile de la Chişinău au refuzat să înregistreze partidul condus de către Usatîi, „PaRUs”, iar când omul de afaceri a preluat un partid deja funcţional, „Patria”, acesta a fost exclud din alegerile parlamentare cu doar câteva zile ca scrutinul să înceapă, oferind astfel posibilitatea ca alegătorii lui Usatîi să voteze PSRM, condus de Igor Dodon.

Secretariatul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (INTERPOL) a emis pe 8 decembrie 2017 o circulară executorie către toate statele membre ale Interpol, prin care anunţă că a analizat solicitarea organelor de drept din Rusia împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc, de a fi anunţat în căutare internaţională şi a constatat că aceasta este motivată politic. Amintim că secretarul de presă al Judecătoriei raionale Basmanîi, oraşul Moscova, a declarat la 6 decembrie pentru agenţia de presă rusă Interfax că Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a fost dat în căutare internaţională, fiind vizat într-un dosar penal pentru omor. 

Şi agenţia de presă rusă Rosbalt a scris miercuri, 6 decembrie, că pe numele liderului PDM, Vlad Plahotniuc, a fost deschis un dosar penal pentru „omor cu deosebită cruzime”. Sursele agenţiei susţin că democratul ar fi comis cel puţin două omoruri şi că acesta ar face parte dintr-o grupare organizată, motivată de ură politică, rasială, naţională şi ideologică. Rosbalt subliniază că omorurile ce ar fi fost comise cu implicarea lui Vlad Plahotniuc nu au avut loc pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat pentru TV8 că este vorba de o nouă farsă.  „Nu cunoaştem în principiu nimic despre astfel de informaţii. Cel mai probabil este una din nenumăratele atacuri care au loc în ultima perioada la adresa preşedintelui PDM. Aşa cum se observă, aceste atacuri vin şi inclusiv de la Moscova şi au legătură directă cu activitatea sa politică. Nu este prima dată când sunt intentate dosare împotriva oficialilor de la Chişinău şi este o încercare de a intimida vectorul politic de la Chişinău”, a precizat Gamurari. După ce agenţia de presă rusă Rosbalt a scris miercuri, 6 decembrie, că Plahotniuc este cercetat penal la Moscova pentru omor, democraţii au decis să acuze Rusia „de hărţuire şi persecuţie politică”. „PDM îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile provocatoare de hărţuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului”, se arată în comunicatul de presă al PDM.

Sursa: adevarul.ro