DETALII despre nava care circula sub pavilionul R. Moldova cu imigranți ilegali la bord. Un moldovean, ARESTAT în Italia

Nava „Blue Sky M” care circulă sub pavilionul Republicii Moldova de la bordul căreia a fost lansat marți un semnal de alarmă și un anunț potrivit căruia vasul ar fi fost acaparat de persoane înarmate este de fapt o navă de tip cargo. Aceasta transporta ilegal 900 de imigranți, cei mai mulți fiind sirieni.

Un cetăţean moldovean aflat la bordul naveia fost arestat de autoritățile italiene, fiind acuzat de transport ilegal de imigranţi. Pe acest caz a fost inițiată o anchetă pentru a se stabili cine este proprietarul actual al vasului. Nava a aparținut unei firme din Constanţa până acum două săptămâni, când a fost vândută unui cetățen sirian, scrie Mediafax.

Nava marfară de 2 200 de tone a ajuns în apele teritoriale ale Italiei fără echipaj, fiind ghidată de modul „pilot automat” și se deplasa cu o viteză constantă de șase noduri (3 km/h).

Vasul a sosit ieri în portul italian Gallipoli, iar informațiile lansate privind prezența unor persoane înarmate nu s-au adeverit. La bord erau peste 900 de imigranţi ilegali. Potrivit presei italiene, fiecare persoană ar fi plătit câte 5 500 de dolari pentru a ajunge din Orientul Mijlociu în spaţiul Uniunii Europene.

Este prima dată când o navă atât de mare ajunge într-un stat membru al Uniunii Europene având la bord sute de imigranţi extracomunitari, neavând echipaj şi fără a se cunoaşte proprietarul.

Conform site-ului MarineTraffic.com, ultima înregistrare oficială a parcursului navei „Blue Sky M” este în portul turc Korfez (pe 14 decembrie). Cargobotul sosise acolo de la Istanbul, unde fusese pe 10 decembrie. Anterior, nava s-a aflat în portul bulgar Varna (din 16 noiembrie până pe 8 decembrie).

Sursa : ziarulnational.md