Andrei Andrievski, cunoscut analist politic de la Chișinău, i-a solicitat Ambasadei SUA la Chișinău să-i furnizeze un șir de informații în legătură cu o investigație jurnalistică despre posibilele legături dintre Andrei Năstase, Victor și Viorel Țopa, Veaceslav Platon, Vlad Filat, Mihail Gofman și alte personaje cu companii americane de lobby.

demers-adresat-ambasadorului-james-d-pettit-in-privinta-contractelor-lui-nastase-platon-si-topa-cu-companii-americane

           Ambasada SUA_Chisinau
           Foto: jurnal.md
Andrievski i-a solicitat Ambasadei SUA să ofere mai multe informații necesare pentru o investigație jurnalistică realizată de portalul AVA.md. Este vorba de o investigație referitor la furtul miliardului și persoanele care au avut legătură cu acesta.

În adresarea sa către misiunea diplomatică americană, Andrievski menționează că, în timpul cercetărilor, au primit date potrivit cărora unele persoane cunoscute în societatea moldovenească – jurnaliști, funcționari și politicieni au fost cumpărați din banii furați de la bănci. Scopul a fost ca să fie asigurată protecția vinovaților în presă, dar și pentru a sustrage opinia publică către alte persoane.

Potrivit acelorași informații, există contracte cu companii americane de lobby care promovează interesele persoanelor care la rândul lor îi slujesc pe cei care au participat la furtul miliardului dar și la spălarea a 20 de miliarde de dolari scoși din Rusia prin sistemul bancar moldovenesc. Printre aceste companii este și Mercury LLC, precum și Frontier Solutions despre care Veaceslav Platon spunea că avocații săi au încheiat un contract pentru apărarea intereselor sale.

Analistul politic menționează că s-a adresat cu o scrisoare oficiale către aceste companii, dar nu a primit informația solicitată și nici nu mai răspund la apelurile telefonice după ce au fost întrebați despre contractele semnate, care ar trebui publicate conform legilor americane, așa cum s-a întâmplat în cazul unor contracte similare semnate anterior de PLDM și PDM cu companii americane de lobby.

„Contractele respective lipsesc, ceea ce provoacă suspiciuni că Mercury LLC și Frontier Solutions pur și simplu nu au declarat contarctele respective încălcând astfel legislația SUA”, afirmă Andrievski, scrie InfoMoldova.net.

În acest context, redacția AVA.md îi solicită ambasadorului american să se implice în această situație când companii americane refuză să ofere informațiile solicitate de presă. Redacția AVA.md se interesează în mod special dacă există contracte ale Mercury LLC și Frontier Solutions cu personaje ca Veaceslav Platon, Andrei Năstase, Victor și Viorel Topa, Natalia Morari, Vladimir Filat, Mihail Gofman.

Totodată, autorii solicitării întreabă dacă, în cazul existenței acestor contracte, acestea au fost înregistrate și dacă contractele conțin date despre apariția unor materiale de PR negru în presa americană.

„Informațiile de care dispunem arată că aceste contracte au fost achitate din două surse – spălarea a 20 de miliarde de dolari și jaful secolului. În opinia noastră acest lucru ar trebui să provoace interesul presei moldovenești și autorităților SUA”, se mai arată în demersul adresat ambasadorului SUA la Chișinău, James D. Pettit.

Sursa : argumentul.info