De ce presedintele Igor Dodon nu poate fi demis pana la sfarsitul anului Amenintarea lui Andrian Candu vine in contradictie cu legea

La ultima ședință a Parlamentului din săptămâna trecută, președintele Legislativului, Andrian Candu, l-a amenințat pe președintele țării, Igor Dodon, că ar putea fi demis din funcție, după ce a încălcat Constituția de 5 ori

Mai mult, Candu a cerut secretariatului să pregătească o notă informativă, despre cum președintele țării ar putea fi demis de Legislativ.

Andrian Candu a declarat că „Din informațiile care au fost identificate de la Preșidenție, Igor Dodon, a cincea oară încalcă Constituția Republicii Moldova, deoarece nu a promulgat cinci legi, care au fost votate de Parlament.

Potrivit articolului 89 din Constituția RM, aliniatul 1 spune că în felul următor: „În cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției, președintele RM poate fi demis de către Parlament”. Și vreau să îi atrag atenția domnului președinte Dodon, că acest Parlament nu are nevoie de lege organică sau constituțională ca să demită. Demisia se face prin hotărâre de Parlament. Luând în considerare că acest Președinte încalcă a cincea oară Constituția, eu l-aș considera un președinte ilegal, probabil aceasta este infracțiune”.

Candu a mai declarat că „astăzi nu îl putem demite, dar în cel mai scurt timp s-ar putea să îi facem o surpriză de sărbători. Și președintele interimar ar putea să felicite populația RM de revelion”.

Andrian Candu s-a referit la articolul 89 din Constituție, care, pe 4 martie 2016 a fost modificat de către Curtea Constituțională, în urma unei sesizări a mai multor deputați PLDM.

În redacția anterioară se menționa că:

Articolul 89

Demiterea

(1) În cazul săvîrşirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi. 

(2) Propunerea de demitere poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce neîntîrziat la cunoştinţa Preşedintelui Republicii Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului şi Curţii Constituţionale explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

În noua redacție, în urma decizie CC din 04.03.2016, se redenumește din „demitere” în „suspendare”.

Articolul 89

Suspendarea din funcție

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcţie de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţa Preşedintelui Republicii Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Respectiv, dacă ne axăm pe noua prevedere a articolului 89 în contextul declarațiilor lui Andrian Candu (n.r. astăzi nu îl putem demite, dar în cel mai scurt timp s-ar putea să îi facem o surpriză de sărbători), Igor Dodon ar putea fi suspendat din funcție pentru 30 de zile. Astfel, până pe data de 21 decembrie, Legislativul ar putea aproba o Hotărâre de Parlament privind suspendarea președintelui. Potrivit 89, aliniat 3, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui. În acest context, Parlamentul este obligat să organizeze un referendum până pe 21 ianuarie.

Însă, să nu uităm faptul că pe data de 24 februarie au loc alegeri parlamentare, iar, potrivit legislației, organizarea unui plebiscit este interzisă cu 60 de zile înainte de alegeri și cu 60 de zile după alegeri.

Astfel, președintele Igor Dodon ar putea fi suspendat pentru a cincea oară de către Curtea Constituțională, pentru că nu a promulgat un set de legi reexaminate de către Parlament.

Sursa: unimedia.info