De astazi toate microbuzele si taxiurile care transporta pasageri trebuie sa poarte placute de inmatriculare de culoare galbena

Începând de astăzi, 17 noiembrie, toate microbuzele şi taxiurile trebuie să poarte plăcuţe de înmatriculare de culoare galbenă.

Cel puţin asta prevede o hotărâre de Guvern, care are scopul să diminueze numărul taxiurilor care activează ilegal. Cei care nu se vor conforma, riscă amenzi usturătoare. Modificările au fost anunţate, anterior, de către directorul Transportatorilor Auto de Călători şi Bagaje în Regim de Taxi.Neconformarea acestei reguli va fi pedepsită cu amendă de 2 – 3 mii de lei pentru persoanele fizice şi cu 4 – 8 mii de lei pentru persoanele juridice. Pentru încălcarea repetată a prevederii, şoferului i se poate confisca mijlocul de transport.

Chiar dacă legea prevede o amendă de până la 4.000 de lei şi două puncte de penalziare pentru cei care nu se vor conforma legislaţiei, nu toţi şoferii de taxi se grăbesc să-şi schimbe plăcuţele. Pe de altă parte, oamenii spun că vor alege taxiuri cu plăcuţe galbene, pentru că astfel se simt mai în siguranţă.

Potrivit datelor oferite de patronatul transportatorilor în regim de taxi, în Chişinău sunt înregistrate 3.000 de taxiuri, 10% dintre care ar activa ilegal. Din acest motiv, patronatele au propus moridicări la legea cu privire la înăsprirea sancţiunilor pentru cei care activează la negru. Parlamentul urmează să aprobe modificările.

Odată cu modificare legii, patronatele nu exlucd că asta ar putea duce şi la micşorarea tarifului pentru o călătorie cu taxiul, totodată vor putea lupta cu evaziunea fiscală. Potrivit datelor oferite de Registru, până în prezent, au fost eliberate peste 6 mii de plăcuţe de culoare galbenă transportului public de călători.

Sursa : actualitati.md