DATE ALARMANTE in Moldova au fost inregistrate peste 20 de cazuri de rujeola

Medicii trag un semnal de alarmă. Peste 20 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultimele trei luni în ţară. Asta după ce timp de trei ani, în Moldova nu a fost înregistrată nicio îmbolnăvire. Specialiştii susţin că cei mai mulţi pacienţi sunt copii, care s-au infectat în Ucraina.

Cele mai multe cazuri, 13 la număr, au fost consemnate în Capitală. Luni, trei copii, cu vârstele cuprinse între şase luni şi nouă ani, au fost diagnosticaţi cu acest virus. Aceştia ar fi intrat în contact cu o rudă, care a fost în vizită în Ucraina. Micuţii nu erau vaccinați. De asemenea, la spital mai este internat un adolescent de 14 ani, cu simptome de rujeolă. 

“Cu febră, nas care curge, ochi care curg, tusă”, a spus medicul infecţionist, Diana Vlad.

Ministrul Sănătăţii, Svetlana Cebotari, a declarat că încă nu a fost atins pragul epidemic şi îndeamnă tot părinţii să îşi vaccineze copiii. 

“Cu regret, constatăm că aceste cazuri sunt importate din ţările vecine, unde cu adevărat există nişte situaţii de preepidemie”, a spus Svetlana Cebotari, ministrul Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor, cea mai eficientă măsură pentru a preveni boala este vaccinarea. 

“Ar fi bine să vaccineze. Mulţi se tem de unele complicaţii post vaccin. Un lucru este clar acele complicaţii de care se tem părinţii, în cazul în care copilul se îmbolnăveşte, se întâlnesc de zece ori mai des”,  a spus medicul pediatru, Mihai Stratulat.

“Nici la grădiniţă nu o să putem merge, dacă nu e vaccinat.”

“Îmi este frică, nu ştiu, o să vedem. O să întrebăm medicii, o să vedem ce o să zică şi o să vedem.” 

Potrivit statisticilor, virusul se răspândeşte şi în ţările vecine. În Ucraina, doar într-o săptămână s-au îmbolnăvit 1300 de persoane, iar de la începutul anului au fost înregistrate aproape 19 mii de cazuri. Iar în România au fost înregistrate aproape 14 mii de cazuri de îmbolnăviri şi 55 de decese.

Sursa: publika.md