Daca ai zbor maine spre Romania trebuie sa stii asta: toate aeroporturile din tara vecina vor fi blocate. ROMATSA nu renunta la greva generalaCotrolorii de zbor de la Romatsa, care asigura dirijarea traficului aerian deasupra Romaniei, vor sa intre in greva generala de marti dimineata de la ora 9:00. De la Chisinau spre Bucuresti, pentru ziua de maine sunt programate 5 zboruri. Companiile care opereaza aceste zboruri sustin ca deocamdata nu au nicio informatie oficiala despre eventuale probleme legate de cele 5 zboruri.

UPDATE 15:07 Negocierile sindicatului cu conducerea regiei Romatsa, care are monopolul dirijarii traficului aerian din Romania, au esuat luni, iar angajatii vor intra marti in greva la ora 9.00,au declarat reprezentantii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), la iesirea de la negocierile de la Ministerul roman al Transporturilor. Angajatii romani vor asigura, conform legii, cel putin 30% din traficul aerian.

Totusi, reprezentantii sindicatului au precizat ca “exista sanse rezonabile” ca greva sa fie suspendata marti, dupa declansare.

Pe perioada grevei, angajatii vor asigura 30% din trafic, insa nu este posibil sa fie anuntate in prezent exact cursele care vor fi anulate sau intarziate, deoarece decizia va fi luata de catre Eurocontrol, au precizat sindicalistii.

“Exista sanse rezonabile ca greva sa fie suspendata maine. (…) Nu dopa sase ore, ci dupa o ora, doua ore”, a spus liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, la iesirea de la discutiile de la Ministerul Transporturilor, care au durat trei ore.

Sinidcalistii romani au precizat ca exista un termen limita pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, si ca exista riscul ca Romatsa sa intre in faliment.

UPDATE 15:00 Romatsa continua luni dupa-amiaza negocierile cu oficialii Ministerului Transporturilor, sub autoritatea caruia se afla,iar la ora 14 a inceput o sedinta a consiliului de administratie al regiei, a declarat luni, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR),Alecu Florin Diaconu.

”Negocierile cu Ministerul Transporturilor si cu Autoritatea Aeronautica Civila romana vor continua, nu stim cat vor dura. La ora 14.00 este programata sedinta consiliului de administratie al Romatsa”, a afirmat Diaconu, pentru News.ro.

Luni dimineata, inaintea inceperii negocierilor, Diaconu preciza ca greva controlorilor de trafic aerian este pentru a salva regia si ca ea nu are legatura cu minivacanta de Rusalii, nici cu salariile.

 

O astfel de greva ar paraliza practic toate zborurile spre si dinspre aeroporturile romanesti. Controlorii nu au anuntat inca ce durata ar putea avea greva. Luni dimineata a inceput la Ministerul Transporturilor o ultima runda de negocieri pentru a incerca dezmorsarea situatiei.

Angajatii Romatsa vor declansa greva generala in 30 mai, pe termen nelimitat, incepand cu ora 9.00, a anuntat inca de joi Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR). “Dialogul cu partenerul social, inceput inca din luna martie 2017, continua cu maxim de implicare si responsabilitate in vederea identificaarii solutiilor care sa conduca la stingerea conflictului de munca. In acest sens, managementul si-a manifestat intreaga disponibilitate, prin negocieri zilnice cu partenerul social, inclusiv sambata si duminica, consemnate in procese verbale”, a precizat Romatsa.

 

In 12 mai, controlorii de trafic aerian au declansat o greva de avertisment de doua ore si au anuntat ca vor continua negocierile pentru a gasi solutii la cele aproximativ 50 de solicitari si a incheia contractul colectiv de munca, astfel incat sa nu se ajunga la greva generala, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.

Pe 12 mai, dupa greva de averitsment, sindicalistii romani au precizat ca, inca din august 2016, au trimis nenumarate memorii, inclusiv catre Presedintie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, insa de atunci si pana cand au anuntat ca intrerup lucrul, “autoritatile au fost surde”. Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, a declarat, dupa greva de avertisment, ca angajatii Romatsa nu vor intra in greva generala, pentru ca negocierile continua. El a sustinut ca angajatii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cat mai rapida a contractului colectiv de munca.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, a fost de 21.430 lei (aproape 5.000 euro).

Sursa: protv.md