Cum vor Filat şi Plahotniuc să deturneze revolta popularăManifestaţia de amploare de duminică, din centrul capitalei, nu a rămas fără efecte. Cei care controlează Moldova şi care au fost vizaţi la protest au reacţionat, doar că au făcut-o într-un mod care-i descalifică şi mai mult.

În loc să înveţe lecţia şi să ia în seamă doleanţele zecilor de mii de oameni care sunt sufocaţi de crimele lor, cei de la guvernare continuă sfidările la adresa poporului şi bătaia de joc.

Aceşti indivizi încearcă să înăbuşe revolta populară, să stingă focul revoluţionar, dar nu prin fapte care să îmbunătăţească viaţa omului şi să-l liniştească, ci prin tot felul de jocuri cinice, prin care să-l prostească.

Luni – Invitaţia lui Gaburici

Totul a început cu acea invitaţie la Guvern a lui Chiril Gaburici. E clar că nu stă Gaburici în spatele acestei acţiuni, iar cei care au făcut-o au crezut că cei din Platforma DA sunt precum ONG-iştii lor de serviciu, care se dau cu schiurile prin faţa Parlamentului, iar apoi intră în clădire şi se pupă cu Candu.

Acţiunea de duminică din PMAN nu aparţine lui Boţan, Năstase, Aramă sau altcuiva. E acţiunea a 50 de mii de oameni, care la rândul lor au reprezentat acolo aproape o ţară întreagă. Revendicările lor erau foarte bine puse pe o foaie, aşa că nu mai era ce de discutat cu membrii Platformei. Platforma e poporul, iar membrii ei nu au făcut nimic mai mult decât a organiza un protest.

Acele prevederi din rezoluţie nu sunt negociabile, aşa cum nici demnitatea nu este negociabilă. Cei din spatele lui Gaburici n-au înţeles asta, iar el, săracul, cu atât mai puţin. Dacă înţelegea, poate profita de situaţie şi o transforma într-una favorabilă pentru el.

Marţi – Finul şi raportul Kroll

A urmat apoi toată acea tevatura cu raportul Kroll. O cărţulie care nu conţinea nimic nou, dar pe seama căreia s-a făcut atâta spectacol. Nu a fost deloc întâmplător felul în care Candu a decis să facă public raportul

Întâi a avut grijă să invite la Parlament zeci de ONG-işti, jurnalişti, economişti. A creat o rumoare extraordinară printre toţi aceştia, ca apoi să-i dea drumul aproape de miezul nopţii şi să ţină trează lumea până dimineaţă. Imediat atenţia s-a concentrat asupra raportului Kroll şi a eroizării finului lui Plahotniuc, care cică a „riscat enorm” prin acest pas.

Miercuri – „Arestul” lui Shor

A urmat apoi spectacolul ieftin cu aşa-zisul arest al lui Shor. Treizeci de zile de arest la domiciliu pentru un individ care stă în spatele unui furt de cel puţin 30 de miliarde de lei. Spun 30, pentru că pe lângă banii dispăruţi din bănci, mai avem încă 16 miliarde acordate din buzunarele noastre şi care se vor transforma în curând în datorie de stat.

În loc ca acesta să fie încătuşat şi interogat non-stop, până divulgă toţi complicii, aşa cum s-ar întâmpla într-un stat cât de cât normal, individul stă în vila sa de lux cu caviar şi şampanie. Dar televiziunile oligarhilor trâmbiţează triumfalist că „Shor e arestat”.

Joi – Sfidarea din Parlament

Totuşi, sfidarea supremă a avut loc ieri, în cadrul şedinţei Parlamentului. Acolo unde am văzut un spectacol atât de revoltător că uneori am impresia că indivizii care-l regizează nu-şi dau seama absolut de loc cât de mult fierbe această societate.

Pentru că să-ţi vină un Gurin, care să-ţi povestească cu zâmbetul pe buze că de la BEM se furau bani cu sacul, să-ţi vină un Chetraru care să ţi se laude că el ştia mult mai multe decât în raportul Kroll, sau un Drăguţanu, care să spună că s-au furat „doar” 9 miliarde şi nu mai mult – e sfidare supremă.

Indivizii ăştia toţi au venit în plenul Parlamentului lăudându-se că ei ştiu că de la aceste bănci se jefuieşte de ani de zile, că ei sunt mai inteligenţi decât detectivii Kroll, dar totuşi, fără ca cineva dintre ei să facă ceva în acest sens, fără a avea măcar pe cineva la puşcărie sau vreun bănuţ furat întors în vistieria statului.

Iar pe lângă aroganţele acestor complici, mai vedeam această căzătură umană pe nume Filat, care s-a lansat într-un dialog cu Chetraru despre „necesitatea formării unor comisii” şi despre „legislaţia proastă în domeniu”. Poate nu-l luam în seamă pe acest individ, dacă nu pronunţa, în cel mai sfidător mod cu putinţă, cuvintele „dreptate” şi „adevăr”. A vrut să spună „demnitate”, dar demult nemaiştiind ce înseamnă asta, cred că nu l-a ţinut cămaşa.

Ei bine, acest tâlhar ne vorbea nouă că uite dom’le, nu e situaţia chiar atât de neagră şi că cei care „fac dreptate şi adevăr la televizor” nu ar fi decât nişte demagogi.

De fapt ăsta şi e planul acestor indivizi. De a încerca să astupe prin acest spectacol sfidător revolta populară şi de a-i prosti din nou pe oameni.
Se mai servesc show-uri din astea ieftine, se mai denigrează membrii Platformei, e mai speriată lumea cu rinaţi şi cu dodoni şi poate-poate or scoate-o la capăt ca şi în alegerile din noiembrie.

Ce nu pot înţelege însă aceşti farisei, în frunte cu Filat şi Plahotniuc, e că oamenii nu au ieşit în PMAN pentru Platforma DA, au făcut-o pentru ei, pentru durerile şi disperarea lor.

Pe aceşti oameni nu-i veţi mai prosti, iar dacă veţi continua aşa, nu veţi face decât să-i înrăiţi şi mai mult.

Sursa : Jurnal.md