Cum l-a DECONSPIRAT Leancă pe Dodon

Premierul Iurie Leancă a făcut public, în cadrul unei emisiuni de la RTR, un document care trădează caracterul duplicitar al discursului lui Igor Dodon.

În actul semnat de Dodon în 2007, pe când acesta era ministru al Economiei și Comerțului, acesta pledează pentru semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, pe care îl considera unul foarte avantajos pentru R. Moldova.

Mai mult de atât, în răspunsul oferit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene despre avantajele și dezavantajele comparative ale semnării de către R. Moldova a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, Dodon menționa că ministerul pe care îl conduce „concepe negocierea unui Acord de Liber Schimb numai în cadrul unui Acord European de Asociere, care conține componente suplimentare pentru dezvoltarea și accesul la surse și fonduri de finanțare”.

În replică, Igor Dodon a sărit cu acuzații la adresa prim-ministrului. Într-un comentariu postat pe Facebook, Dodon l-a învinuit pe Leancă de faptul că este preocupat să scotocească prin arhivele Guvernului și activitatea lui de acum un deceniu, în loc să se îngrijească de „agricultorii care se ruinează, oamenii de la sate care nu au bani pentru lemne și cărbune”.

„La una dintre emisiunile TV, acesta a spus că am promovat regimul de comerț liber cu UE. Dar fără să precizeze că am promovat comerțul asimetric, favorabil pentru Moldova, pe care l-am obținut. Eu și astăzi sunt adeptul unui comerț asimetric cu țările europene, care să avantajeze producătorii noștri, fiindcă aceasta înseamnă exportul produselor moldovenești în UE fără taxe vamale și taxe pentru import la mărfurile produse în țările membre UE”, a răspuns Dodon.

Amintim că aceasta nu este singura probă, apărută în presă, care demonstrează că anterior Dodon considera absurde îndemnurile de aderare la Uniunea Vamală.

În 2011, în cadrul unui interviu TV, liderul socialiștilor, care optează acum cu insistență pentru aderarea R. Moldova la această uniune, declara că aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală nu este posibilă atâta timp cât Moldova nu are hotare comune cu țările care fac parte din această uniune. 

Cum l-a DECONSPIRAT Leancă pe Dodon 01

 

Sursa : ziarulnational.md