Cum a încercat Rusia să bage şase OFIŢERI ruşi în R. Moldova

Şase ofiţeri ruşi au făcut cale întoarsă din Republica Moldova, după ce li s-a interzis să intre pe teritoriul ţării noastre. Interdicţiile au fost aplicate în ultimele două săptămâni, potrivit comandamentului grupării trupelor ruse care staţionează în regiunea transnistreană.

Comandamentul susţine că poliţiştii moldoveni de frontieră le-ar fi explicat militarilor ruşi că aceştia au încălcat regimul de traversare a frontierelor Republicii Moldova.

Dacă anterior pe teritoriul ţării noastre militarii ruşi puteau ajunge cu trenul prin Ucraina, în prezent aceştia por veni doar cu avionul, care aterizează pe aeroportul Chişinău.

Surse din cadrul serviciilor speciale, care au solicitat anonimatul au relatat că militarilor ruşi li s-a interzis accesul din cauza că sosirea lor nu a fost coordonată cu autorităţile moldovene, în special cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

”Republica Moldova nu este o regiune a Federaţiei Ruse, unde oricine poate veni când doreşte” a declarat un interlocutor al Newsmaker, citat de national.md.

Un alt interlocutor din cadrul guvernului a declarat pentru aceeaşi agenţie că autorităţile de la Chişinău încă de la începutul anului s-au adresat prin canale diplomatice, părţii ruse cu rugămintea insistentă de a informa în prealabil despre sosirea militarilor ruşi în Republica Moldova, din cauza situaţiei create în Ucraina.

Deja în septembrie părţii ruseşti din nou i s-a amintit necesitatea informării cu 24 de ore înainte despre sosirea militarilor ruşi, iar în cazul celor 6 ofiţeri procedura nu a fost respectată.

Amintim că în stânga Nistrului, staţionează ilegal 1 500 de militari ruşi, care asigură paza depozitelor de muniţii de la Cobasna. Deşi Rusia s-a obligat să retragă muniţiile şi trupele până în anul 2002, această aşa şi nu s-a întâmplat. 

Recent ministrul de Externe, Natalia Gherman de la tribuna ONU a cerut din nou ca Federaţia Rusă să îşi retragă trupele de pe teritoriul ţării noastre.

Sursa : ziarulnational.md