Coruptia - una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta moldovenii

Corupţia rămâne una din cele mai grave probleme cu care se confruntă atât reprezentanţii gospodăriilor casnice, cât şi oamenii de afaceri, notează Actualități.md.

Prima categorie plasează această problemă pe locul trei, iar businessmenii pe locul 5 pe lista problemelor pe care le întâmpină. Datele se regăsesc în cercetarea sociologică „Corupţia în Republica Moldova: percepţiile şi experienţele proprii ale oamenilor de afaceri şi gospodăriilor casnice”, comandat de către Transparency International – Moldova şi realizat în colaborare cu Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”.

Într-o conferinţă de presă la IPN, expertul Transparency-International Moldova, Ianina Spinei, a menţionat că cea mai mare parte a reprezentanţilor gospodăriilor casnice (46,5%) şi o parte importantă a oamenilor de afaceri (39,5%) consideră că fenomenul corupţiei a sporit în ultimele 12 luni. Totuşi, comparativ cu 2012, ponderea respondenţilor cu o astfel de părere a scăzut. Principalele cauze ale corupţiei sunt impunitatea persoanelor corupte şi neabordarea în mod serios a problemei de către guvernanţi.

În perceperea gospodăriilor casnice, corupţia este mai larg răspândită în instituţiile de învăţământ, instituţiile medicale, instanţele de judecată, poliţie, procuratură. Oamenii de afaceri consideră că cele mai afectate de corupţie sunt instanţele de judecată, poliţia, vama, organele de eliberare a autorizaţiilor de construcţie şi inspectoratele fiscale.

Atât reprezentanţii gospodăriilor casnice, cât şi oamenii de afaceri consideră că banii sunt „instrumentul” principal de soluţionare neoficială a problemelor în serviciul public. Reprezentanţii gospodăriilor casnice au plătit mită mai des în instituţiile de învăţământ (43% din cei care au contactat instituţia), la înregistrarea transportului şi calificarea conducătorilor auto (40,2%), procuratură (40%) şi instituţiile medicale (39,8%). Oamenii de afaceri au recurs la mită mai frecvent pentru a obţine autorizaţii de construcţie (27,9%), în vamă (25,9%), în poliţie (25,2%) şi instanţele de judecată (24,6%).

Mita medie plătită de reprezentanţii gospodăriilor casnice variază în funcție de domeniu, cea mai mare fiind achitată în procuraturi (2780 lei) şi instanţele de judecată (2120 lei). Oamenii de afaceri plătesc cele mai mari mite în instanţele de judecată (8809 lei), pentru a câştiga achiziţiile publice (7000 lei) şi în birourile de avocaţi (4075 lei).

În pofida unui nivel destul de înalt al corupţiei în Republica Moldova, majoritatea reprezentanţilor gospodăriilor casnice (78,9%) şi oamenilor de afaceri (87,8%) sunt optimişti în ceea ce priveşte posibilitatea combaterii corupţiei în ţară. Pentru ca populaţia să simtă o schimbare în lupta cu corupţia, „Este important ca guvernanţii să-şi îndeplinească promisiunile asumate”, a declarat Ianina Spinei.

Sondajul s-a efectuat pe un eşantion de 1106 persoane fizice  şi 457 de agenţi economici. Eşantionul este reprezentativ la nivel naţional, cu o eroare maximă de 2,9% pentru gospodăriile casnice şi 4,4% pentru unităţile de business. Mita totală estimată în gospodăriile casnice a constituit în cest an 899 de milioane de lei, iar valoarea totală a mitei plătite de oamenii de afaceri s-a cifrat la 387 de milioane de lei.

Sursa : actualitati.md