Consumatori trasi pe sfoara de casele de amanet

Împinşi de la spate de neajunsuri, tot mai mulţi moldoveni îşi amanetează bunurile. Ofertele patronilor sunt mai mult decât atrăgătoare, dar şi extrem de periculoase.

În ultima perioadă, la Agenţia Pentru Protecţia Consumatorilor s-au plâns mai mulţi consumatori că au fost traşi pe sfoară după ce şi-au gajat bijuteriile şi telefoanele mobile.

În ultima perioadă casele de amanet s-au înmulţit. Casele de amanet sunt solicitate mai mult de sărbători, înaintea vacanţelor sau la început de an şcolar.

Tot mai mulţi moldoveni ajung să-şi gajeze bunurile la amanet pentru a face rost de bani. Unii dintre cei care au trecut pragul caselor de amanet au avut şi experienţe din cele mai neplăcute. Este şi cazul Elenei Coropat din capitală, care deşi a plătit pentru o bijuterie ca fiind din aur, ulterior a aflat că de fapt este un fals. Femeia i-a cerut antreprenorului să-i întoarcă banii, însă acesta a amânat-o timp de patru luni. Cazul a fost soluţionat doar cu ajutorul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

„Agenţia a intervenit prin a întocmi un proces verbal în urma căruia s-a hotărât ca agentul economic să restituie valoarea produsului. Codul Contravenţional prevede pentru încălcarea drepturilor consumatorilor de către prestatorii de servicii amanet sancţiuni între 30 şi 60 unităţi convenţionale pentru persoanele cu funcţii de răspundere, iar pentru persoanele juridice sancţiuni de la 90 la 120 de unităţi convenţionale”, a declarat Corina Gaiu, ofiţer de presă la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei (APCSP).

Tot inspectorii i-au făcut dreptate şi unei alte femei, care risca să-şi piardă telefonul mobil pe care l-a dus la amanet.

„S-a adresat cu o plângere la agentul economic ca să-i explice situaţia din ce cauză telefonul mobil nu e posibil de recuperat înapoi. Cei de la casa de amanet s-au eschivat, iar doamna a fost nevoită să se adreseze la APCSP. Noi am examinat reclamaţia şi am constatat că sunt practici comerciale incorecte şi agentul economic a fost sancţionat”, a spus Natalia Ilaşciuc, inspector principal al APCSP.

Potrivit unor date, 90 la sută dintre bunurile lăsate la casele de amanet sunt bijuterii, iar zece la sută – automobile, telefoane mobile sau laptopuri. În marea majoritate a cazurilor, sumele variază între 1500-2000 de lei. Dobânda medie pentru un împrumut la casele de amanet este de cinci procente lunar.

Sursa: trm.md