Compania de asigurări a lui Ilan Șor a fost amendată. Ce abateri a comis administrația ”Klassika Asigurări”

Compania de asigurări ”Klassika Asigurări”, deținută de Ilan Șor, a fost amendată de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Top-managementul companiei a tolerat indisciplina și nerespectarea cadrului legal și regulator.

Potrivit unei hotărâri a CNPF, în urma unui control tematic s-a constatat că, la sfârșitul anului trecut, asigurătorul a majorat neesențial indicatorul ratei de solvabilitate.

De asemenea, în cadrul verificărilor au fost identificate discrepanțe în ceea ce privește calcularea și reflectarea marjei de solvabilitate, formarea și menținerea rezervelor tehnice de asigurare, formarea provizionului aferent unui litigiu în instanța de judecată, dar și acordarea împrumutului fondatorului.

În urma controlului a mai fost constatată lipsa unei evidențe separate, pe clase și tipuri de asigurări, a cheltuielilor aferente altor remunerații acordate intermediarilor în asigurări. Totodată, s-a depistat că a fost depășită limita cheltuielilor de achiziții ale asigurătorului prevăzute în structura primei de asigurare pentru asigurări facultative.

CNPF a hotărât să prescrie administrației companiei înlăturarea tuturor neregulilor depistate. De asemenea, ”Klassika Asigurări” a fost amendată. Asigurătorul trebuie să transfere la bugetul regulatorului o amendă în valoare de 0,51 la sută din capitalul social minim.

Potrivit rezultatelor înregistrate în prima jumătate a acestui an, ”Klassika Asigurări” deține o cotă de piață de aproape 9 la sută, cu 1% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În primele 6 luni, compania a subscris prime brute în valoare de 58,5 milioane de lei. În același timp, asigurătorul a plătit despăgubiri de 22,3 milioane de lei: 8,9 milioane de lei – pentru RCA și 6,3 milioane de lei – pentru Carte Verde.

Sursa: bizlaw.md