COD GALBEN de vânt şi ploi! 28 de localităţi din ţară au rămas fără curent electricVântul puternic şi ploile fac ravagii în Moldova! Rafalele de vânt cu o intensitate de circa 20 metri pe secundă au afectat în această dimineaţă buna funcţionare a reţelelor electrice.

Astfel, la ora 07:10 au fost înregistrate prímele deconectări avariate în reţele vizând 5 localităţi din 3 raioane, iar către ora 12:00 erau rămase parţial sau în totalitate fără energie 28 de localităţi din 8 raioane din partea de centru şi sud a ţării.

Deconectările se datorează rupturilor de conductori ai liniilor electrice aeriene, deteriorării pilonilor sau a diferitor elemente ale echipamentelor electrice de linie.

Pentru înlăturarea operativă a defecţiunilor şi reluarea furnizării energiei electrice către consumatori au fost mobilizate 54 de echipe mobile.

În Chişinău mai mulţi copaci au fost doborâţi de vântul puternic. Unii au căzut peste maşini.

Amintim că meteorologii au emis Cod Galben de vânt puternic şi precipitaţii torenţiale pentru perioada 6-8 aprilie. 

Astfel, astăzi vremea va fi determinată de influența ciclonului sudic din Balcani. Vântul va sufla din sectorul de nord moderat la puternic, cuintensificări în rafale de până la 15-20 m/s. 

Pe 8 aprilie se va menține vreme instabilă. 

Totodată,  în legătură cu căderea precipitațiilor, izolat puternice cu peste 20 de litri pe metrul pătrat, pe unele râuri mici și cursuri de apă se prognozeazăcreşterea locală a nivelului apei cu 0,2-0,7 m, iar pe alocuri cu formarea scurgerii de pantă.

Agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, suntavertizați să atragă atenţia la starea barajelor.

Sursa : Publika.md