„CNI - o bâtă politică în mâna lui Plahotniuc în lupta cu oponenții”

După ce în presă au apărut imagini cum oligarhul Vladimir Plahotniuc intră în curtea vilei de lux de pe malul lacului Geneva, nedeclarată la CNI, experții susțin că totuși acesta nu va verificat de către Comisia Națională de Integritate.

Și aceasta deoarece această instituție, precum și CNA, Procuratura Generală și CCA au devenit bâte politice în mâniile controversatului om de afaceri, pe care acesta le utilizează în lupta cu oponenții.

Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Fostul vicepremier, Valentin Dolganiuc susține că în Republica Moldova practic nu există Comisia Națională de Integritate, deoarece instituția până acum nu a intentat nici un dosar nici chiar au fost depistate acele nereguli în declarațiile de avere.

„CNI nu s-a isprăvit nici atunci când s-a depistat că o persoană sau alta are în proprietate vile, mașini case de lux de milioane de euro. Președintele acestei comisii a fost numit în funcție în virtutea conflagrației politice din RM și în nici un caz nu a fost ales în baza unui concurs. Ați avut emisiuni când a fost invitat acest președinte care vine din partea societății civile care a declarat franc în acest studio că această comisie nu poate să-și desfășoare activitatea fiindcă trebuie modificată legislația ca să aibă acces la anumite documente ca să poate să intervină, să inițieze în fața procuraturii, în fața instanțelor de judecată. Ce folos că ei investighează, până la urmă procuratura pune aceste dosare, ale CNI, la index sau să se prăfuiască. Eu cred că în condițiile în care Republica Moldova s-a arătat pe piața europeană ca un stat unde politicienii dețin proprietăți fabuloase nedeclarate și mai ales în exteriorul RM, CNI ar trebui să aibă un departament de investigații a proprietăților din exterior ale deputaților, miniștrilor, judecătorilor, procurorilor ș.a.m.d. Or, acest lucru într-adevăr nu este prevăzut în legislația Republicii Moldova. Plahotniuc a știut foarte bine atunci când a plecat din Parlament și s-a adresat comisiei CNI ca să investigheze declarațiile sale de avere. Sigur că ăștia nu aveau nici o probă la momentul respectiv, dar oare acestea nu sunt probe, probe aduse de către un deputat în parlamentul RM, care nu contează din ce fracțiune parlamentară este. Ar trebui CNI să aibă acest departament de investigați externe prin care ar afla dacă aceste declarații de avere sunt corecte sau nu, a tăinuit cineva sau nu averile, în România, în Franța, în Cehia, Viena, atât cât a scos presa în vileag până la momentul actual, or. Situația cu Plahotniuc este una caracteristică în general pentru Republica Moldova. Nu vreau să diminuez responsabilitatea sau crima care o face, că altfel nu pot să o numesc. M-am uitat pe aceste materiale care le-a publicat Rise.md și am vrut să văd care este reacția societății civile, am rămas pur și simplu șocat asupra faptului că nu mai este o crimă în RM să furi, să tăinuiești, să nu plătești impozitele, să faci contrabandă, să ai case, vile de milioane nedeclarate, care nu au acoperire din salariul pe care l-ai primit tu pe parcursul anilor și este un lucru normal. Nimeni nu mai reacționează, nu mai este un șoc pentru societate, ea lipsește cu desăvârșire în RM, în ansamblu este bolnavă și boala acestei societăți se numește crimă”, a declarat Valentin Dolganiuc.

Și politologul Bogdan Țîrdea a menționat că CNI nu are instrumentele necesare din punct de vedere legal și nici din punct de vedere politic pentru a desfășura asemenea activități din simplu motiv că acest organ a fost din start partajat pe criterii politice ca și CCA, PG, CNA. Totodată, analistul politic a declarat că Comisia Națională de Integritate și-ar face treaba doar dacă persoanele vizate nu sunt din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Iată cazul domului Petrenco. Acest personaj politic a avut vrio trei – patru acțiuni de vrio 30-40 de lei și CNI a avut o declarație automată fulger. Petrenco nu a declarat acțiuni de 50 de lei, iar ei au ridicat jumătate de țară, experți, politologi, timp de câteva zile dosarul era la procuratură. Astăzi acest Petrenco are trei dosare și CNI participă bine mersi în această operațiune. Al doilea caz este Voronin, care o vreme și-a permis să-l demită pe Plahotnciuc, mai mult de frică cred că împreună cu Vlad Filat. L-au demis, apoi au intrat în horă și l-au demis și pe Filat, s-au încălzit și i-au dat un pumn după cap lui Lupu și cât pe ce să ajungă la alegeri anticipate. Atunci Voronin s-a înțeles cu Plahotniuc dar Voronin nu vroia să curețe listele de acești talibani: Petrenco, Tcaciuk și alții. Nu vroia să-i curețe și iată că ia curățit, din simplu motiv că la un post de televiziune ni s-au prezentat averile fabuloase ale lui Voronin, mașini în valoare de aproape 60 de milioane de lei și CNI automat s-a autosesizat, doar că după ce Voronin care a înțeles aluzia CNI și aluzia lui Plahotniuc i-a eliminat din listă pe criticii acestuia, adică pe Tkaciuk, Petrenco, pe Petkov practic, Munteanu. Iată deci cum lucrează CNI și de ce lucrează astfel este clar. Domul Donciu care este numit să verifice averile, a fost el însăși acuzat că și le ascunde. Atunci s-a pornit o campanie foarte acerbă, deoarece Donciu nu prea vroia să se închine lui Plahotniuc , el atunci mergea pe o filieră mai liberală nițel. A fost o lună hărțuit mediatic, apoi într-o bună zi s-a iluminat și de atunci acest CNI luptă bine mersi cu cei care critică într-un fel sau altul oligarhatul sau reprezentanții oligarhici. Categoric nu cred că acest CNI va face ceva, că dosarul va ajunge la procuratură și doamne ferește procuratura să deschidă dosar penal cu finalitate”, a reiterat analistul politic.

„Comisia Națională de Integritate nu va investiga acest caz, deoarece nu este independentă. Am mari dubii că o vor face de acum încolo. Să vedem ce vor mai inventa de data aceasta, dacă până acum ar fi putut spune că nu pot da solicitări la toate organele cadastrale din lume ca să afle daca individul x are sau nu proprietate în toate țările care sunt în lume, acum nu mai au acest argument fiindcă acum au documentul la mână și pot face acest lucru în baza unei scrisori oficiale. Vor găsi niște argumente de doi bani ca să nu facă acest lucru or, CNI este din păcate un organ foarte asemănător cu Curtea de Conturi, care nu are competență de cât să analizeze un anumit caz și să-l transmită mai departe. După mine, din cauza unor asemenea cazuri care ies în vederea publicului dar care nu sunt investigate și nu se ia atitudine față de aceste cazuri compromit într-un fel orice tentativă de a reforma justiția. Avem justiție selectivă și este un caz care demonstrează foarte bine acest lucru. Pachetul anticorupție, care este foarte bine aclamat de către comunitatea internațională și de către experții din țară, poate să stea bine mersi pe rafturi și să prindă praf”, a declarat președintele Asociației pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă, Olesea Stamate.

Și bloggerul Alex Cozer este de părere că acest caz va fi uitat imediat ce va ieși la iveală un alt subiect, timp în care reprezentanții Comisiei nu vor răspunde la telefon. „Se va începe campania electorală, în opinia publică va ieși un alt subiect și ușor se va uita, nu se va face nimic. Oamenii ar trebui să știe că un astfel de individ care este numărul unu în scară ierarhică este înconjurat de mulți alți astfel de indivizi care fac astăzi în Republica Moldova 60-70 la sută din cetățeni să trăiască cu 3000 mii de lei maximum, ca 10-20 la sută din cei plecați să aibă un nivel mai bun de trai și vrio 5 la sută din populație să stea la vile pe la Schinoasa într-un lux inimaginabil. Iată cauza acestui sistem oligarhic, în acest moment în fruntea acestui sistem se află Plahotniuc, iată de ce avem această stare de lucruri în țară”, a subliniat Cozer.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Naționale de Integritate, Victor Strătilă, susține că instituția nu s-a autosesizat pe acest caz, chiar dacă pe pagina oficială a CNI este publicat un comunicat de presă în acest sens.

„Nu cunosc dacă CNI s-a autosesizat pe cazul dat, deoarece în ședința comisiei o astfel de informație nu a fost examinată. Dacă acest subiect va fi pus în discuție în ședința de joi, se vor găsi argumentele pentru a iniția procedura de control, se vor face demersurile necesare pentru a vedea dacă acest imobil aparține domnului Plahotniuc și dacă se va adeveri, desigur că vom face controlul necesar pentru a finaliza cazul. În cazul în care se adeverește că anumite averi au fost tăinuite, CNI întocmește un act de constatare care împreună cu materialele acumulate este transmis procuraturii. Procuratura examinează actul și materialele și decide dacă se inițiază sau nu dosar penal”, a explicat Victor Strătilă.

Sursa : Jurnal.md