Chirtoacă „luminează” bugetul iluminatului stradal

Primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă,  face claritate în scandalul iluminării. Zarva pornită pe marginea amenajării bulevardului Dacia a fost provocată de o postare iresponsabilă pe internet, iar cheltuielile suportate de Primărie sunt justificate, declară edilul.

Valurile” ar fi fost stârnite de un „postac” care a scris într-un comentariu la o știre Pro-TV că stâlpii instalați pentru iluminatul bulevardului Dacia ar costa 85 de mii de lei. Cifra este de șapte ori mai mare decât prețul real al unui astfel de pilon, reiese din postarea internautului. Postul de televiziune a făcut în baza acestui comentariu o știre cu un titlu care a dus lumea în eroare, spune Chirtoacă.

Bugetul total al acestui sistem de iluminare a constituit 22 de milioane de lei. Dacă împărțim această sumă la 259 de stâlpi iese cam 85 de mii de lei bucata. Dar, sistemul nu constă numai din piloni, scrie primarul în pagina lui de Facebook.  Chirtoacă a publicat întreaga listă de cheltuieli și documente din care ar reieși că „pilonul lui Chirtoacă” ajunge să coste puțin peste 11 mii de lei.

1. Pozare cablu tensiune înaltă circa 24.400 m protejat cu cărămidă şi nisip;

2. Pozare cablu tensiune joasă circa 21.500 metri;
3. Montare substaţie transformare 10/0,4 kV/40 kw – 3 unităţi;
4. Montare stâlp oţel zincat gr. 4 mm 259 buc.
5. Montare consolă:
a. dublă – 150 buc.
b. simplă – 109 buc.
6. Montare corp iluminat LED 120 W 409 buc.
7. Săpături şanţuri – cca 18,600 m
8. Betonări fundaţii sub stâlpi 129,5 mc
9. Traversări subterane – cca 462 m, deoarece nu a fost permisă tăierea asfaltului pe bulevardul Dacia.
10. Construcţii metalice pentru ancorare stâlp – 259 bucăţi

„Faptul ca cineva a scris un comentariu mincinos nu mai mira pe nimeni. Dar de ce minciuna a devenit știre, mai ales că lucrurile au fost lămurite presei și dupa ședinta de luni?”, - se întreabă primarul.

Dorin Chirtoacă mai adresează presei și societății civile câteva întrebări retorice prin care încearcă să demonstreze că lumea se ia de fleacuri în timp țara se confruntă cu probleme mult mai grave.

„Dar faptul ca bugetul Chișinaului este tăiat în fiecare an cu până la 100 de milioane de lei și, cu toate acestea, ne mișcam înainte nu se vede?

„Gaura” de 13 miliarde de lei de la Banca de Economii tot nu se vede?
Aeroportul spre care am iluminat drumul, ca a fost furat, intre timp, cât au durat lucrările de iluminare, tot nu se vede?

Dupa toate acestea, să nu ne mire dacă tinerii și nu doar tinerii își vor lua bilete într-o singura direcție spre Europa și nu numai, și vom ajunge de la „Republica Moldova” la „Republica din Moldova”!

Deschide.md vă reamintește că sistemul de iluminare stradală pe bd Dacia pe tronsonul Porţile Oraşului – Aeroportul Internaţional Chişinău a fost inaugurat pe 30 ianuarie. Reţeaua de iluminat public are cca 10 km. În total au fost instalaţi 251 de piloni cu înălţimea de 11 m şi 2 braţe ce asigură iluminarea pe ambele sensuri de circulaţie. Traseul va fi ilumat de 409 corpuri electrice de culoare albă, pe bază de led, cu consum redus. Costul lucrărilor de cca 22 milioane lei a fost suportat de bugetul municipal pentru anul 2014.

Chirtoacă „luminează” bugetul iluminatului stradal 02

Chirtoacă „luminează” bugetul iluminatului stradal 01

 

Sursa : deschide.md