Chirtoaca isi acuza subalternii de coruptie ca sa se acopere pe dinsu! Primaria vinde ilegal paminturi la preturi mizère

În timp ce la birourile primăriei capitalei au avut loc percheziții efectuate de CNA, la solicitarea edilului Dorin Chirtoacă, terenurile capitalei se vînd în stînga și-n dreapta la prețuri misère, totodată provocînd indignarea a mii de locuitori ai Chișinăului.

Conform unei decizii a Consiliului Municipal Chișinău, un lot de pământ de pe șoseaua Balcani, perimetrul căruia constituie 165 metri pătrați a fost vândut doar cu 128 de mii de lei, prețul real pe piață fiind de 1500 de euro pentru un metru pătrat. Mai mult, acest lot de pământ constituie teritoriul dintre două case cu 9 etaje, iar aici, la moment se construiește o casă cu 5 etaje și o mansardă. Locatarii sunt siguri că viața le este pusă în pericol și că decizia CMC este una ilegală, prostească, dar și coruptă.

Locatarii celor două blocuri sunt îngrijorați de situația creată și susțin că Primăria n-a desfășurat vreo licitație unde să se vândă acest teren, care inițial aparținea locatarilor. „Primăria vinde ilegal pământuri la prețuri mizere, în urma cărora viața oamenilor este pusă în pericol. Așa s-a întâmplat și cu noi. Nu s-a cerut permisiunea locatarilor pentru construcția acestei mansarde, nu s-a prezentat nici un proiect. Mai mult, acest bloc este construit la o distanță de 30 cm de blocurile existente, ceea ce presupune că în caz de incendiu, focul nu va putea fi stins la timp”, a declarat Marina Avisema în cadrul unei conferințe de presă.

O altă locatară susține că majoritatea proprietarilor sunt sinistrații cutremurului din 1987 și cred că, odată cu alipirea unui alt bloc cu cele două existente, vor fi nevoiți să treacă peste un nou coșmar.

„Această construcție va ocupa întreg spațiul dintre blocurile noastre, iar înălțimea va fi practic identică. De asemenea, pentru platformă vor fi evacuate sute de m3 de pământ, astfel fundamentul blocurilor noastre vor fi total dezvelite iar mulți copaci urmează a fi defrișați. Aceste fapte demonstrează că viața noastră va fi supusă unui nou pericol”, a subliniat Svetlana Crupnaia.

Femeile spun că s-au adresat de nenumărate ori la primărie, la CNA și au făcut nenumărate proteste, însă n-au fost auzite. Avocatul acestora, Roman Zadoinov, susține că este vorba despre un caz de corupție de proporții în primărie. „N-a fost asigurată transparența deciziei Primăriei, prin care oamenii să fie informați că acest teritoriu a fost vândut. Primăria a încălcat dreptul proprietarilor. Acest teritoriu nu putea fi vândut fără permisiunea și înștiințarea lor, prin această decizie drepturile și interesele oamenilor pot fi lezate”, a menționat Roman Zadoinov.

Oamenii s-au adresat de 3 ori în instanțe de judecată, însă spun că pierd timpul în zadar, iar construcția noului bloc locativ continuă.

În acest sens, locatarii celor 128 de apartamente au adresat o scrisoare deschisă către conducerea R. Moldova, către Procurorul General, Corneliu Gurin, și către șeful delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, unde cer să stopeze aceste fărădelegi și să-i asigure că mâine nu vor rămâne fără locuință.

Sursa : actualitati.md