Cel mai mare comerciant de petrol din lume in razboi cu cel mai bogat moldoveanO subsidiară a gigantului Vitol, care este responsabil pentru comerțul cu aproximativ 7% din petrolul global se războieşte în instanţe cu Ascom Grup SA din Moldova (deţinută de milionarul Anatol Stati) pentru o presupusă datorie de peste 11,6 milioane dolari şi cheltuieli de judecată de 1,7 milioane lire sterline.

Pe 29 decembrie 2017, Vitol FSU BV din Olanda, parte a gigantului Vitol a solicitat instanţelor din Moldova recunoașterea și încuviințarea executării silite pe teritoriul Republicii Moldova a mai multor hotărâri arbitrale străine într-un litigiu iniţiat contra Ascom-Grup SA.

Datorie de 11,36 milioane dolari pentru o instalaţie LPG

Potrivit solicitării depuse în instanţă, Ascom Grup ar urma să îi achite companiei olandeze datoria de bază de 11,36 milioane dolari şi a sumei de 1,68 milioane lire sterline, în calitate de cheltuieli de judecată şi cheltuieli de arbitraj precum și dobânzii continue cu o rată de circa 701 de dolari pe zi.

Datoria s-a format ca urmare a neachitării integrale a costului unei instalaţii de gaz petrolier lichifiat exploatată în comun în Kazahstan de Vitol şi Terra Raf Trans Trading Ltd, o subsidiară a grupului Ascom.

Avocatul Grigorii Pisică care reprezintă interesele Ascom a solicitat instanţei respingerea cererii de recunoaștere și încuviințare a executării depusă de către Vitol pe motiv că aceasta “contravine ordinii publice, dreptului internaţional privat şi ordinii publice a Republicii Moldova, deoarece a fost obţinută de către Vitol prin încălcarea principiului fundamental ce se referă la confidenţialitate în cadrul arbitrajului”.

Vitol ar fi furnizat Kazahstanului informaţii confidenţiale despre Ascom

Apărătorul susţine că Vitol FSU a încălcat un Acord de confidenţialitate privitor la procedurile arbitrale şi orice decizii sau hotărâri semnat în vara anului 2013 cu Ascom. 

“Vitol FSU şi-a permis încălcarea gravă a acestei obligaţii, admiţând scurgerea frauduloasă a informaţiei despre arbitraj aliaţilor săi: Republica Kazahstan şi lichidatorului Montvale Invest LTD (în procedură de insolvabilitate)”, a susţinut avocatul în cererea sa, inclusă în textul deciziei instanţei.

Altfel spus Vitol a furnizat informaţii confidenţiale despre Ascom, autorităţilor Republicii Kazahstan, de la care compania moldovenească încearcă de aproape opt ani să recupereze un prejudiciu de peste jumătate de miliard de dolari, precum a decis în decembrie 2013, un Arbitraj Internaţional din Suedia.

Pe 2 iulie 2018, Curtea de Apel Chişinău a decis că “recunoaşterea hotărârii arbitrale străine nu poate fi
refuzată pentru orice contrarietate a ei cu ordinea publică, ci numai în situaţia în care încălcarea ordinii publice este substanţială, efectivă şi flagrantă”.

Totodată instanţa a calificat drept declarativ şi argumentul reprezentantului Ascom Grup cu privire încălcarea principiului confidențialității de către firma Vitol, chiar dacă aceasta este o înclăcare a ordinii publice din Moldova.

“Or, constatarea faptului că a fost încălcat principiul confidenţialităţii ține de competenţa exclusivă a tribunalului arbitral, sau a instanţei de judecată competența a statului unde a fost emisă hotărârea  arbitrală”, a decis instanţa.

În consecinţă Curtea a decis să admită integral cererea reprezentantului Vitol FSU BV și a încuviințat spre executăre silită pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârile arbitrale străine adoptate în litigiul dintre cele două companii.

O decizia ce poate fi folosită şi contra Vitol

Avocatul Grigore Pisică a declarat pentru Mold-street că Ascom va contesta decizia instanţei moldoveneşti.

Totodată el a precizat că “decizia respectivă, deși este un instrument necesar la cererea Vitol în calea recunoaşterii şi încuviintarea executării hotărârilor sale arbitrale”, va putea fi folosită şi contra firmei olandeze.

“Cererea Vitol si decizia instantei vor servi, in opinia noastra, drept un mijloc de obstrucționare internațională continuă a executării efective a Hotărârii Arbitrajului ECT din 19.12.2013 împotriva Republicii Kazahstan, deoarece Vitol singur a contribuit ca Kazahstan să nu achite datoria sa față de reclamanții Arbitrajului ECT, inslusiv Ascom, dar și ca Ascom să fie în imposibilitatea de a achita datoria sa față de Vitol (dacă și când aceasta nu este imposibil) imediat și în mod benevol, precum a pretins Vitol”, a declarat pentru Mold-street, Grigorii Pisică.

Sursa: mold-street.com