DOC // Ce prețuri vor șefii de rute pentru călătoriile cu microbuzul prin ChișinăuAdministratorii rutelor de microbuz cer majorare a tarifului la călătoriile cu maxi-taxi până la 5 lei în raza municipiului, iar în afară – până la 7 lei. Asta în condițiile în care responsabilii de la Primărie nu vor accepta alte solicitări de-ale transportatorilor de călători precum: anularea taxei locale, majorarea tarifului pentru călătoriile de noapte, achitarea polițelor de asigurare și altele.

Reporterii Deschide.MD au obținut draftul solicitării pe care transportatorii vor să o înainteze celor de la Primărie. Potrivit documentului, din 2000 de autobuze de capacitate mică care activau în 2015, în prezent activează numai 1200.

„Tot în această perioadă au fost închise patru rute municipale (Nr Nr 104,111,136,180), închiderea încă a 10 rute (Nr. 118, 119, 126, 127, 138, 173, 175, 178, 189, 193) poate să se întâmple în orice moment. De ce? Din 2006 până-n prezent tariful pentru o călătorie rămâne neschimbat, în situația când taxele pentru serviciile de întreținere  a autobuzelor au crescut considerabil: motorina, piesele de schimb, serviciile de reparație, schimb sezonier al cauciucurilor, spălarea, parcarea, asigurarea, taxele de întreținere a drumurilor, salarizarea colectivelor de muncă etc. În condițiile, când populația municipiului Chișinău întâmpină greutăți la achitarea serviciilor de energie electrică, termică, gaze naturale, apă, canalizare să fie majorată taxa pentru o călătorie este un nonsens, deaceia noi propunem să fie verificate rezervele existente, care ne vor permite să scăpăm transportul privat de călători, fără a ne baga în buzunarele călătorilor”, este menționat în document.

În aceste condiții, administratorii propun ca să fie anulat taxa locală, sau să fie micșorată considerabil, să fie majorat tariful pentru transportarea călătorilor noaptea, transportul de călători să fie facilitat la achitarea polițelor de asigurare și impozitului pentru folosirea drumurilor sau transportul privat de călători, fiind declarat public, să fie dotat din bugetul public.

Amintim că azi în cadrul ședinței primăriei șeful Direcţiei management transport, Lilian Copaci a declarat că mai mulți administratori ai rutelor de microbuz din Capitală cer majorarea tarifelor la călătoriile cu maxi-taxi.

Administratorii doresc să înainteze un demers privind ajustarea tarifelor. Solicitarea ar fi motivată de faptul că, din cauza cheltuielilor pe care le au, dar și din cauza tarifului neajustat de circa zece ani, nu le mai rămân bani ca să investească în unitățile de transport.

La rândul său, viceprimarul Nistor Grozavu, a declarat că majorarea tarifelor la călătoriile cu microbuzul este inevitabilă. 

Ținem să precizăm că în București, o călătorie cu autobuzul începe de la 10 lei. În majoritatea orașelor din Italia se circă cu 2 euro, în Moscova prețul călătoriilor cu microbuzul variază între 8 și 16 lei. 

Vedeți mai jos documentul integral pe care administratorii de maxi-taxi doresc să-l înainteze primăriei:

 

 

Sursa: deschide.md