Ce active ale afaceristului Veaceslav Platon vor fi scoase la mezat

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a publicat hotărârea motivată de condamnare la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei de la Banca de Economii, pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Instanța supremă de justiție a respins drept neîntemeiate toate recursurile lui Veaceslav Platon și ale avocaților săi, precizând că „la examinarea cauzei instanţele au respectat drepturile fundamentale ale inculpatului”, iar hotărârile corespund jurisprudenţei CtEDO.

Totodată se menţionează că „inculpatului i-au fost aduse la cunoştinţă toate probele administrate de partea acuzării, fiindu-i acordat timpul necesar pentru pregătirea apărării sale, inclusiv şi de a acumula probe de natură să dovedească netemeinicia afirmaţiilor acuzării”.

La fel au fost respinse ca inadmisibile şi recursurile depuse de mama lui Veaceslav Platon, Maria Uzun, feciorii Artiom şi Egor Platon, dar şi recursul preşedintelui Comitetului de conducere al Moldindconbank, Cincilei Aureliu, în interesele acestei bănci.

Documentul de 144 pagini conţine mai multe informaţii referitor la afacerile şi activele deţinute sau controlate de afacerist, dar şi informaţii despre tranzacţii de zeci de milioane lei la care ar fi fost parte.

Astfel lista afacerilor şi activelor cuprinde atât pachetul de 63,89% din acţiunile Moldindconbank, 83,12% din acțiunile Asito, 87,27% din acțiunile Alliance Insurance Group, dar și circa 3,67 milioane de lei de pe conturile de la Agroindbank ale companiei Moldasig.

Alte 170.000 de euro ar urma să fie încasate din mijloacele companiei Inamstro. La fel urmează a fi vândute câteva firme, inclusiv companii de brokeri, precum Asito Broker SA, Broking-VM etc.

Între activele menționate în sentință se numără două apartamente din capitală și mijloace bănești ale companiilor Factoring International SRL, BN-Proalim SRL, Kotvinvest SRL, Stock-Trading SRL, Total International SRL.

Totodată, urmează să fie înstrăinate peste 70 de terenuri și construcții aferente pe care le deține Platon sau companiile sale în diferite orașe din Republica Moldova. Valoarea acestor active ar putea depăşi suma de 869,22 milioane lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat de Platon Băncii de Economii. 

De exemplu cota sa de de 63,89% de la Moldinconbank ar putea valora şi de două ori mai mult, dacă ar fi fost vândută în condiţii normale şi la un preţ de piaţă. La fel nu au fost estimate activele de peste hotare ale acestuia şi nici cota ce a controlată la Moldova-Agroindbank.

Lista acţionarilor nominali ai Moldindconbank, beneficiar final fiind Platon

Ce active ale afaceristului Veaceslav Platon vor fi scoase la mezat

De notat că pe 14 decembrie 2018, Curtea de Apel l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 25 de ani de înhisoare, în dosarul în care este acuzat de escrocherie și corupere a mascaților de la „Pantera”.

Avocații săi consideră că la această ședință, judecătorii „au încălcat tot ce se poate”. Potrivit Newsmaker, la ședință, s-a constatat că protocolul cu depozițiile lui Platon nu corespunde declaraților reale ale acestuia. Platon l-a învinuit pe președintele completului de magistrați de legături cu Vladimir Plahotniuc. Inculpatului i-a fost refuzat dreptul la ultimul cuvânt și a fost eliminat din sala de judecată.

Sursa: mold-street.com