CCA a sanctionat postul Prime cu amenda maxima – de 70 de mii de lei – pentru ca a difuzat mesajul anual al presedintelui Putin

Membrii CCA au sancționat astăzi postul de televiziune ”Prime” cu amendă maximă – în valoare de 70 de mii de lei, după ce acesta la 1 martie a difuzat integral mesajul anual al președintelui rus Vladimir Putin.

Astfel, în cadrul ședinței de astăzi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat sesizarea Asociației Obștești Comunitatea pentru advocacy şi politici publice “WatchDog.md”, în care se menționează că postul de televiziune ”Prime”, la 1 martie 2018, ora 11:00, „a retransmis integral și în regim live programul „Ежегодное послание Президента РФ В. В. Путина Федеральному Собранию” de la postul Первый Канал.

În cadrul dezbaterilor publice, președintele CCA, Dragoș Vicol, a menționat că postul TV ”Prime” a încălcat flagrant art. 9 alin. (21) din Codul audiovizualului prin difuzarea mesajului anual al președintelui rus. În cadrul căruia au fost proliferate mesaje cu caracter de supremație a Rusiei în raport cu alte state, de dezvoltare a unor arme strategice non-balistice împotriva cărora sistemul de apărare antirachetă devine inutil și, drept răspuns la agresiunea externă, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare etc.

CCA precizează că, pentru a asigura securizarea spațiului informațional al țării, era imperios necesar ca postul de televiziune ”Prime” să sisteze, dat fiind faptul că și durata programului a fost de aproximativ 2 ore, retransmisia acestei emisiuni.

Astfel, postul TV a fost sancționat pentru că a dat dovadă de nerespectare crasă a prevederilor art. 9, alin. (21) din Cod, care stipulează expres: „În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii transmisia programelor de televiziune şi radio cu conținut informativ,  informativ-analitic, militar și politic care  sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Sursa: moldova.org