Cazul BEM „Există un arhitect care vrea să transforme RM în spălătorie regională; Shor nu este vârf de lance”În spatele situaţiei din sistemul financiar-bancar de la noi din ţară stă un arhitect care încă din 2005 face totul pentru a transforma Republica Moldova într-o spălătorie regională. O spune fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, care a comentat declaraţiile de ieri, într-o conferinţă de presă, ale milionarului Ilan Shor.

„Ilan Shor a vociferat un text scris de altcineva. Se încearcă a distrage atenţia de la tot ce se întâmplă la Banca de Economii şi de la persoanele direct sau indirect vizate. Există un arhitect la tot ce se întâmplă în RM, cu scopul de a o converti într-o spălătorie regională. Există documente care datează cu anul 2005, atunci când a fost creată temelia şi platforma necesară, inclusiv modificarea legislaţiei. Ulterior cunoaştem ce s-a întâmplat la BEM, când povara Investprivatbank a fost pusă pe umerii BEM”, a declarat Veaceslav Negruţa aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

„Lucrurile au luat viteză în 2008 şi 2009. Un element important este iniţiativa aceluiaşi arhitect, din 2008, de a exclude din Codul Penal prevederile privind încălcarea regulilor de comercializare a gajului. În mai 2009 a intrat în vigoare şi a fost abdicată bine mersi în cazul Investprivatbank, când nimeni nu a avut de răspuns. Există şi materiale datate cu iulie 2009, când BEM a eliberat masiv, în aceeaşi zi, multe credite. S-a întâmplat în momentul în care vechea putere nu plecase, iar cea nouă nu se instalase. La situaţia din 2013-2014 s-a ajuns după ce, în 2011, un grup de interese a considerat că ar fi interesant să intre în BEM, ca ulterior să preia controlul. Astfel au început atacurile raider. Mă refer la cazul din 2011, când 18,5% care aparţineau altor acţionari, au ajuns în posesia unui grup de interese, iniţial prin off-shore, apoi legalizat pe sub masă, ca ulterior să vedem şi alte mişcări ale acţiunilor”, a precizat Negruţa, cu referire la atacul raider din 2011, când oamenii de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa au fost deposedaţi de acţiuni.

Şi fostul preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, crede că Shor este scos doar pentru faţadă şi, la fel, afirmă că a citit ce i s-a dictat.

„Conferinţa de presă a fost o scamatorie. Eu cred că elementul Ilan Shor nu e vârf de lance. Este altcineva. I s-au băgat pe gât aceste cuvinte, în speranţa că vom începe discuţia cu Shor şi vom uita de cel de bază. Este o încercare prostească, primitivă, de manipulare”, afirmă Ioniţă.

Fostul deputat a mai declarat că acum va fi foarte greu de scos adevărul la iveală în cazul jafului de la Banca de Economii şi că RM trebuie să ceară ajutorul Trezoreriei SUA.

„RM nu are o experienţă foarte mare de demonstrare în instanţă a spălării de bani. Banii sunt duşi în off-shore, apoi prin contracte-vânzare sunt spălaţi şi este foarte greu să demonstrezi că banii sunt din off-shore. Este forte important ca autorităţile RM să ceară sprijinul trezoreriei americane”, a adăugat Veaceslav Ioniţă.

De menţionat că mai mulţi analişti şi reprezentanţi ai societăţii civile susţin că audierile şi percheziţiile CNA-ului în cazul jafului de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sunt un show bine regizat de către Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc şi că Ilan Shor este doar un instrument. În pofida investigaţiilor, nimeni nu va fi tras la răspundere în cazul furturilor din sistemul bancar, spun experţii.

Sursa : Jurnal.md