Banca de Economii a restituit din creditul de urgență 10 milioane de lei, Banca Socială – 22 milioane, iar Unibank – 2,5 milioane lei, se arată în datele furnizate de banner-ul plasat pe site-ul Ministerului Finanţelor din Republica Moldova.

Câţi bani s-au mai recuperat din „jaful secolului”

Banner-ul, lansat cu pompă pe 20 iunie, monitorizează „live” procesul de recuperare a banilor fraudaţi din cele trei bănci.

În luna iulie, creditele restituite au însumat 34,5 milioane lei.

Compania de detectivi financiari Kroll, contractată de Guvernul de la Chişinău, se ocupă în acest moment de a doua etapă a investigaţiei – şi anume, identificarea sumelor scoase în afara Republicii Moldova şi, apoi, demararea procedurilor de recuperare.

„Jaful secolului” este denumirea generică pentru devalizarea unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. ”Triumviratul” BEM-Banca Socială-Unibank este unul dintre cele mai mari furturi bancare din lume raportate la o structură de economie minoră, cum este cea Republicii Moldova, unde o astfel de speţă de crimă organizată poate avea efecte secundare devastatoare pe termen scurt, mediu şi lung asupra traiului populaţiei.

Sursa : infoprut.ro