Cât trebuie să lucreze moldovenii pentru a avea ce mânca o săptămână Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să lucreze, în medie, 7 – 11 ore, pentru hrana săptămânală. Acest termen poate creşte chiar până la 16 ore dacă vorbim despre posibilităţile salariaţilor din domenii de activitate mai prost remunerate, se arată într-o analiză realizată pentru Agora de analistul economic Daniela Dermengi.

Salariul mediu nominal lunar a constituit în anul 2013 suma de 3.765 lei. Luând în considerare o lună cu 20 de zile lucrătoare cu program de lucru de 8 ore, prin calcul matematic obţinem un salariu pe oră de circa 24 lei.

Astfel, persoanele singure trebuie să lucreze circa 11 ore pentru a-şi permite hrana pe o săptămână, iar un cuplu familial cu copii trebuie să lucreze șapte ore/săptămână (fiecare dintre soţi) pentru a asigura cu produse alimentare întreaga familie. Este de menţionat că există domenii de activitate în care salariul pe oră este mult mai mic decât 24 lei, cum ar fi agricultura, piscicultura, învăţământul, comerţul, domeniul hotelier şi restaurante. Aceasta înseamnă şi mai multă muncă pentru mâncare.

Cât trebuie să lucreze moldovenii pentru a avea ce mânca o săptămână 1 Cheltuielile pentru hrană pentru o persoană diferă de la o familie la alta, în funcţie de câte persoane sunt salariate şi câte sunt la întreţinere. Astfel, cele mai mari cheltuieli pentru produse alimentare îşi permit persoanele singure – circa 260 lei pe săptămână, potrivit datelor pentru anul 2013. Totodată, cele mai mici cheltuieli săptămânale pentru produse alimentare revin cuplurilor familiale cu copii – 170 lei/persoană. Cât trebuie să lucreze moldovenii pentru a avea ce mânca o săptămână 2

Cât costă o oră lucrată în Moldova

Potrivit unei analize realizate de publicația The Norway Post, norvegienii sunt europenii care lucrează cel mai puțin pentru hrana lor săptămânală – o oră şi 48 de minute. Locul doi este ocupat de elvețieni, care prestează pentru același scop două ore și 3 minute. Pe locul trei sunt austriecii, ce au nevoie de trei ore și 39 de minute de muncă pentru a-și permite același coș de mâncare.

Sursa : agora.md